Ma a bizonyíték arra, hogy a színeket egyformán látjuk?
Tehát, pl.: A pirosat én mondjuk zöldnek látom, de azt mondom rá, hogy piros, mert az anyukám azt mondta rá, mikor a kezembe vettem azt a színű tárgyat.
Remélem, érthetően írtam le!
A szaglás esetén kimutattak különbségeket abban, hogy milyennek érzik az emberek a szagokat. Vannak például, akik számára egy bizonyos szag kellemes, pedig a többségnek nagyon kellemetlen, sőt undorító.
A látópigmentek felépítésében is létrejönnek különbségek. Vannak, akik nem színtévesztők, de például egy kicsit narancssárgának, vagy egy kicsit zöldnek látják azt, amit a többség sárgának. Anomáliás trikromáziának hívják.
Továbbá létezik a szinesztézia nevű jelenség, amiben az emberek például színesnek látják a betűket, színesnek hallják a hangokat, vagy tapintják az érzelmeket. A különböző felmérések szerint, bár vannak általános minták és preferenciák, maguk a színek nagyon különbözőek az egyes egyénekben.
Á, de jó linkek köszönöm! :-)
Mégis volt értelme a kérdésemnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!