Ma a bizonyíték arra, hogy a színeket egyformán látjuk?
Tehát, pl.: A pirosat én mondjuk zöldnek látom, de azt mondom rá, hogy piros, mert az anyukám azt mondta rá, mikor a kezembe vettem azt a színű tárgyat.
Remélem, érthetően írtam le!
Erre vannak az olyan tesztek, amelyek kiszűrik a színtévesztőket. Három féle apró sejtcsoport (külön-külön felelnek a piros-sárga-kék színekért) határozza meg, hogy milyennek látjuk a színeket, ezeknek a szerkezete nem változik a fejlődés során még mutációval sem, de van úgy, hogy egy nem működik. Ez persze bármelyik lehet, vagy akár kettő is. Ez természetesen ritka dolog, de a vörös-zöld színtévesztés a leggyakoribb mégis ezek közül. A lakosság néhány százalékát érinti, nekem konkrétan három fiú ismerősömet.
Egyébként valóban fogalmunk sincs, hogy ki hogy látja a színeket, de a fentebb említett tesztek úgy működnek, hogy azonos túnusú és árnyalatú színeket hazsnálnak egy-egy ábrához, de különböző színben. Tehát ha fekete-fehérben látnál, akkor nem látnál mintát. Nem tudom, hogy ez mennyire érthető, de a lényeg, hogy ezzel ki lehet szűrni azokat, akiknek valamilyen problémájuk van a hagyományos színlátással. :)
Jogos a felvetésed, én is gondolkodtam már rajta. Igazából erre semmiféle bizonyíték nincs. Az adott hullámhosszúságú fényt a szemünk egyfajta színként érzékeli, és ennek megfelelő elektromos impulzust küld az agyba, ahol létrejön a tárgy képe és a színe. Ha abból indulunk ki, hogy ezek az érzékelők, "jeltovábbítók" (idegek) maguk a jelek, az agy, az agyban az adott jelre való reakció, stb-stb végül is egyformák (mert ugye mért is lenne különböző?), akkor elfogadhatjuk hogy az érzet, a kialakult kép is, és ilyenformán a színe is egyforma.
maci
Köszönöm a válaszokat!
Első nekifutásra úgy gondolom, hogy nem igazán tudjuk.
11:04! Neked külön köszi, mert a három színérzékelőről nem tudtam, csak a csapokról és a pálcikákról!
Lesz miről olvasnom :-)
Üdv!
Maci!
Igazad lehet, mert a hideget sem érezheti senki melegnek.
Jó kérdés.
Hasonló az agyfelépítésünk, hasonlóan terjednek benne az ingerületek, hasonlóak az idegsejtek közötti kapcsolatok. Ezért feltételezhetően hasonlónak látjuk a színeket, azaz a piros és a zöld nem cserélődik fel.
Eddig azonban még nem találták meg a módját, hogy a színcserét hogyan lehetne kísérletileg kimutatni.
Pont az a része érdekel amit felfogunk!
A fénytan része nem túl érdekes, azt tanítják!
Elnézést azoktól akik megírták a választ és én mégsem értem. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!