Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan bizonyítanád be?...

Hogyan bizonyítanád be? (biológia)

Figyelt kérdés

..hogy a fotoszintézis folyamatában oxigén szabadul fel?

Lehetőleg szóban..

2010. márc. 4. 15:22
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Milyen szintre kell? általános iskola, középsuli, egyetem?

Szóban nem nagyon lehet egy folyamatot bebizonyítani, maximum elmondani valamit aztán vagy elhiszik vagy nem.

Mindenesetre kb középiskolai szintre elég az, hogy a fotoszintézis során a vízmolekula elektrondonorként müködik. Napfény hatására ezért lejátszódik ez a reakció:

2n CO2 + 2n H2O = 2(CH2O)n + O2

Aztán egy szép felelelthez beszélhetsz a fotorendszerek müködéséröl, az elektron energiájának pontos igazításáról, a folyamat során kinyert ATP-röl stb.

Mindezt mérni sokkal izgalmasabb, de a felelethez az gondolom nem tartozik.

2010. márc. 4. 16:11
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Elméletileg úgy lehetne bizonyítani, hogy zárt térben tartasz növényt, és megméred az oxigén koncentrációját két eltérő napon, azonos időpontban. Ha nőtt a koncentráció, akkor a növény oxigént termelt.

Ez csak elmondva egyszerű, megvalósítani nem igazán.

2010. márc. 4. 16:39
 3/8 anonim ***** válasza:

Növény, lefedni, gyertya, fény, sötét. Körülményes, de kis varázslással meg lehet oldani, hogy a növényt lefedve tartod egy-két órán át... Nem is! Jobb ötletem van. :D

Veszel akváriumba való vízi növényt (Elodea canadensist, átokhínárt, én azzal dolgozom a laborban) és lámpát irányítasz rá. Fél órán belül hatalmas buborékok szállnak majd fel. :) De hülye vagyok, hát ebből írom a szakdogámat :) Hajrá! 22/L

2010. márc. 4. 22:25
 4/8 anonim ***** válasza:
Előző: Azzal csak a gázképződést bizonyítja, nem az oxigénképződést.
2010. márc. 4. 23:14
 5/8 anonim ***** válasza:
Francba, tényleg. Sügér vagyok. Mondjuk nem is szóbeli bizonyítás volt. :(
2010. márc. 4. 23:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Na megint én vagyok, a sügér. :) Éjjel ugyebár a sötét szakaszban keletkezik az oxigén, ha konkrétan az oxigén kell, nemcsak valamilyen gáz. Vegyünk alapul egy olyan rendszert, mint a Föld. A bolygón ugyebár rengeteg zöld növény van, amelyek fotoszintetizálnak. Nappal szén-dioxidot termelnek, éjjel oxigént. Ha nem termelnék az oxigént, elég hamar elfogyna az emberi és állati fogyasztás következtében a bolygóról az oxigén, legalábbis csak oldott állapotban lenne jelen, például a vízben.

És tényleg bocs az előző rossz példámért. :)

2010. márc. 4. 23:24
 7/8 anonim ***** válasza:

Egészen pontosan ezt úgy szokták mérni, hogy egy adott felületű levéldarabot egy műanyagkamrába tesznek, adott hullámhosszú és erejű fénnyel megvilágítják adott ideig és közben mérik a kamrában a gázelegy változását. Azt szokták tapasztalni, hogy csökken a szén-dioxid mennyisége és nő az oxigéné.

Erre való hordozható gépeket gyártanak is, elég drágák, de a segítségükkel egy erdő közepén is megmérheted, mennyit fotoszintetizálnak a növények.

[link]

2010. márc. 5. 08:48
 8/8 anonim válasza:
Mikor elfogynak a növények a földből akkor be lesz bizonyitva...csak tul későn:P
2010. márc. 13. 01:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!