Hogyan bizonyítanád be? (biológia)
..hogy a fotoszintézis folyamatában oxigén szabadul fel?
Lehetőleg szóban..
Milyen szintre kell? általános iskola, középsuli, egyetem?
Szóban nem nagyon lehet egy folyamatot bebizonyítani, maximum elmondani valamit aztán vagy elhiszik vagy nem.
Mindenesetre kb középiskolai szintre elég az, hogy a fotoszintézis során a vízmolekula elektrondonorként müködik. Napfény hatására ezért lejátszódik ez a reakció:
2n CO2 + 2n H2O = 2(CH2O)n + O2
Aztán egy szép felelelthez beszélhetsz a fotorendszerek müködéséröl, az elektron energiájának pontos igazításáról, a folyamat során kinyert ATP-röl stb.
Mindezt mérni sokkal izgalmasabb, de a felelethez az gondolom nem tartozik.
Elméletileg úgy lehetne bizonyítani, hogy zárt térben tartasz növényt, és megméred az oxigén koncentrációját két eltérő napon, azonos időpontban. Ha nőtt a koncentráció, akkor a növény oxigént termelt.
Ez csak elmondva egyszerű, megvalósítani nem igazán.
Növény, lefedni, gyertya, fény, sötét. Körülményes, de kis varázslással meg lehet oldani, hogy a növényt lefedve tartod egy-két órán át... Nem is! Jobb ötletem van. :D
Veszel akváriumba való vízi növényt (Elodea canadensist, átokhínárt, én azzal dolgozom a laborban) és lámpát irányítasz rá. Fél órán belül hatalmas buborékok szállnak majd fel. :) De hülye vagyok, hát ebből írom a szakdogámat :) Hajrá! 22/L
Na megint én vagyok, a sügér. :) Éjjel ugyebár a sötét szakaszban keletkezik az oxigén, ha konkrétan az oxigén kell, nemcsak valamilyen gáz. Vegyünk alapul egy olyan rendszert, mint a Föld. A bolygón ugyebár rengeteg zöld növény van, amelyek fotoszintetizálnak. Nappal szén-dioxidot termelnek, éjjel oxigént. Ha nem termelnék az oxigént, elég hamar elfogyna az emberi és állati fogyasztás következtében a bolygóról az oxigén, legalábbis csak oldott állapotban lenne jelen, például a vízben.
És tényleg bocs az előző rossz példámért. :)
Egészen pontosan ezt úgy szokták mérni, hogy egy adott felületű levéldarabot egy műanyagkamrába tesznek, adott hullámhosszú és erejű fénnyel megvilágítják adott ideig és közben mérik a kamrában a gázelegy változását. Azt szokták tapasztalni, hogy csökken a szén-dioxid mennyisége és nő az oxigéné.
Erre való hordozható gépeket gyártanak is, elég drágák, de a segítségükkel egy erdő közepén is megmérheted, mennyit fotoszintetizálnak a növények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!