Megfigyelhető korunkban az evolúció?
A következőkre lennék kíváncsi, mert mostanában el kezdett érdekelni nagyon az evolúció:
- Volt már olyan a közelmúltban, hogy mondjuk egy hangyából egy önnálló faj fejlődött ki?
(vagy ehhez több száz évet kell várni?)
- Megfigyeltünk-e már olyat, hogy egy állat új környezetbe kerül, és alkalmaszkodik hozzá?
(Én eddig csak a jegesmedvéről tudok).
Köszi a válaszokat előre is!
Az emberiség egész létezése olyan iszonyatosan kis idő a földtörténet, ezért az evolúció szempontjából is, hogy az alatt szinte csak olyan apró változások történtek, amit, még ha figyeltek volna (de ugyebár az emberiség pár tízezer éves múltjából csak az utóbbi két évszázad foglalkozik egyáltalán a fajokkal, evolúcióval), sem látnánk.
Tényleg esetleg a baktériumok, vírusok azok, ahol változásokat lehet megfigyelni. Ennek nagyon egyszerű oka van. Amíg mondjuk az afrikai elefántnál megtörténik egy generációváltás, a baktériumoknál pár millió.
"Amiről te beszélsz, az a mikro- vagy horizontális evolúció"
A mikroevolúció az időskálára vonatkozik. Nem tudom hogy ez hogy függ össze az evolúció irányával. Az evolúciónak egyféle iránya lehetséges, nem tudom honnan szedted ezt a horizontális-vertikális felosztást.
"A makro- vagy vertikális evolúció, mikor pl. hüllőből madár lesz vagy akár egysejtűből ember, egy mese."
Kivéve hogy nem. A madarak őshüllőkből lettek, az ember pedig ősi egysejtűből. De hogy ez mitől vertikálisabb, mint a többi példa, az nekem magas. Az egysejtűből ember pontosan ugyanolyan irányú evolúció, mint a példák amiket hoztunk, csak sokkal nagyobb időskálán.
"Nemhogy meggyőző kézzelfogható bizonyíték nincs rá"
Dehogy nincs. Genetika, földrajzi eloszlás, fosszíliák, stb.
"még elméletben is képtelenség"
Nem.
"Rengeteg tulajdonság van, ami nem tud fokozatosan kifejlődni, mert a fejlődés közben rontaná az egyed életbenmaradási esélyét, nem javítaná. Félkész, még működésképtelen szervek, végtagok mi a bánatért fejlődnének célirányosan a kész struktúra felé?"
Igen, gyakran állítanak ilyeneket. Csak éppen egyetlen egy olyan példa sincs, amikor ez tényleg igaz lenne. Valahogy elméletben tök szépen hangzik az egész ötlet, aztán amikor megvizsgáljuk a szemet, vagy a szívet, vagy bármi mást, akkor kiderül hogy mindegyik kialakulhatott előnyös lépéseken át, sőt mindegyik őrzi a nyomát annak, hogy evolúciós lépéseken át alakult ki. Olyan tökéletlenségeket, amik evolúciós maradványai az előző lépéseknek.
Én meg a szemmel való példálózáson szoktam jókat röhögni, mikor nagyon komolyan kifejtik, hogy az emberi szem az aztán nem alakulhatott ki az evolúció során, mert az egy olyan komplex szerv, amelyből bármit elveszünk, teljesen használhatatlan...
Ez a tipikus öngól esete.
Éppen a szem kialakulásán szokták szemléltetni az evolúciót, mert annyira logikusan és kézenfekvően következnek egymás után az egyes lépések, hogy szó szerint minden egyes lépésnél kimutatható, hogy mennyiben jelentett előnyt az élőlény számára, és miért volt szinte szükségszerű a következő lépés, és miért volt szükségtelen a főemlősök számára a jelenleginél is "jobb" szem kialakulása...
Jópofa dolog, mikor a tipikus példából akarnak mindenáron ellenérvet faragni. :-)
Pedro
Ja, legutóbb a ló evolúcióját próbálták tagadni. De hogy miért nem volt jó példa nekik, azt máig sem tudom.
Egyébként a musztángok talán jó példák az új környezethez való alkalmazkodáshoz. Elvégre, nem pusztultak el a házilovak a szabadba kerülve, hanem még most is vígan élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!