Kémia alapszakon mennyi kísérletezés, laborgyakorlat szokott lenni?
Van dögivel!
Áltkém lab: elmondják az alapokat, piknométerezel, hogy aztán soha többé ne keljen, meg úgy megismerkedsz az eszközök, vegyszerek használatával, hogy aztán szervetlenen ne öld meg magad instant.
Szervetlen lab: végigmentek a periódusos rendszer elemein rohamléptekkel, rakat kémcsőkísérlet, meg preparatív (előállítási) reakciókból felkészülsz 4-re is, hogy csak az egyiket csinálhasd meg (de zh-n mind a 4-et tudni kell!), meg hogy a szerves labort ne az alapoktól kelljen kezdened. Fakultatív: ha nem volt mákod, fél éven keresztül Loland üvölti le a fejed fél pelcenként, hogy ki kell űznöd a bubolékot a lendszelből, melt ez így megengedhetetlen! Meg mond el, hogy mi a molalitás és a molaritás között a különbség! Jah, és a Lubídium-pelklolát egy egyszerű ion!
Szerves lab: megtanulsz szerves anyagokat előállítani, gömblombikban, meg az alap pucolási technikákat, oszlopozás, átkristályosítás, desztilláció. Jah, és textilfestés meg illóolaj izolálás!
Szerves haladó lab: Ha unod már a gömblombikot, itt jöhetnek az extra technikák, hidrogénezés kacsában, autoklávban, ozonizálás ózongenerátorral, és minden egyéb ínyencség. Cserébe garantált az eszköz és anyagokra való sorbaállás, a töréskár, és hiába vagytok 2 nagy laborban, valahogy az még 8 embernek is kicsi lesz idővel.
Fizkém gyak: Megtanulod az Origin program használatát, mert különben szívhatod. Hőmérőt kalibrálsz (hogy aztán Riedel újraméresse veled). Győznyomást mérsz. Na meg gázviszkozitást. Itt is igaz, hogy 4 anyagból készülsz, hogy egyet kisorsolhassanak rád.
Kolló lab: Megtanulod, hogy a fizkém tanszéknek van egy másik része is, akik merőben máshogy állnak hozzád. Cseppeket számolsz, meg a méretüket nézed, nem fizkémlaborosan mérsz viszkozitást, meg ilyenek.
Anal lab: a szívások szívása, titrálsz orrba-szájba, már épphogy csak nem zongorán. Aztán félév végén megtekintheted, hogy erre van gép is, mely tizedannyi idő és kínkeserv nélkül is megcsinálja ugyanazt. Görcsösen figyelsz minden egyes lecsöppenő cseppre, a büretta és a pipetta helyes kalibrációjára, verhetetlen a pontosságod, aztán a végén Kati mosolyogva eléd tol egy zh-t, amire félóráig csak bámulsz, mint borjú az újkapura, aztán uv-n azért csak megírod ponthatárra, viszont akkor a mérésed eredményeit már nem veszik figyelembe, feleslegesen szívtál egy fél évig!
Műszianal labor: Megismerkedsz az épületben található számtalan búgógép használatával, működésével, esetenként VIP szórakoztat az indiai utazási élményeivel.
"Anal lab: a szívások szívása, titrálsz orrba-szájba,"
De néz a jó oldalát, mire vége a szemeszternek akár vakon is tudsz titrálni! :-D Én legalábbis bevállaltam volna! De mondjuk itt valóban van egy mondat, amitől retteg az ember: "az túl van titrálva!" -ahányszor én ezt hallottam a gyakvezetőtől...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!