Fizika BSC: megnéztem a tudományegyetemek (Szeged, Pécs, Debrecen) tantervi hálóját fizika képzésre, és laborgyakorlat alig szerepel benne, a 6 félévből 3-4 félév során 1-1 tantárgy, heti 2-4 órában. Ez normális?
Persze, hogy az előadás olcsóbb, nem kell műszert adni a hallgató kezébe, nincs kárlehetőség, nincs anyagköltség és sokkal többen férnek be egyszerre (a labornál van egy maximum). A természettudományi Bsc-kre mostanában többszáz embert vesznek fel, ezeket mind beosztani laborra elképzelhetetlen. (Ezért az elején mindenféle "húzótantárgyakkal" ki kell szórni a felét.)
A gazdagabb intézmények úgy csinálják, hogy gazdagabbak. Ilyen egyszerű. :) Több a labor, több az oktató, több a műszer, több a lehetőség, sokkal több embert lehet egyszerre beosztani laborra, mint idehaza. Nálunk ember-, hely- és anyaghiány van. Illetve a beszerzés is problémás, néha komolyan trükközni kell, ha fel akarnak szerelni egy rendes labort. A gazdagabb egyetemeken talán a kötelező - és igen magas! - tandíj a fedezet. Itthon azért az állami képzésre bekerülni nem nagy kunszt, emellett vannak még ösztöndíjak is. Ott csak az utóbbi van, ha jól tudom. Ez nálunk önmagában kevés, a költségtérítés nem fedezi a valós költségeket, az állami támogatást próbálják az említett "minél többet veszünk fel" fejkvóta-alapon maximalizálni, de ez sem elég. Az egyetemnek járó pénzeket meg egyre csökkentik (legalábbis az ELTE így járt, egy éve folyamatosan csökkennek a források).
Szóval igen, normális: itthon ilyenek az állapotok. Kint meg te fizeted, ha nincs jó ösztöndíjad.
Kösz a választ! Nem csak a tantárgy nevéből vontam le a következtetést, hanem fel van tüntetve a részletes tantervi hálóban, hogy melyik kurzus hány ea-ból, gyak-ból (gondolom, ez számolás) és hány lab-ból áll. Ott volt igencsak kevés a labor.
Amúgy Te úgy érzed, hogy "megszívattad" magad, hogy fizikára mentél?
Kísérleti fizikából most mi a "menő) könyv? Még a Budó-féle régi, vagy a két új, a Tankönyvkiadós 3 kötetes, vagy a Dialóg-Campus Kiadós, szintén 3 kötetes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!