Ha az űrben egy csillag pl. ha 6 milliárd fényévnyire van, és most nézünk rá, akkor mi egy 6 milliárd évvel ezelőtti képét látjuk? Azóta már lehet, hogy ez a csillag nem is létezik?
Pontosan. Sőt, ha a Plútót vizsgálod, akkor azt a fényt látod, ami cirka 5 órával korábban hagyta el a Plútó felszínét, tehát a Plútó 5 órával korábbi helyzetét látod.
Ha pedig a Holdat vizsgálod, akkor azt a fényt látod, amely kb. másfél másodperccel korábban indult el a Hold felszínéről, tehát a Hold másfél másodperccel korábbi helyzetét és képét látod.
Ezt még tovább gondolva, ha megnézed a saját kezedet, akkor azt olyannak látod, amilyen az a "múltban volt",néhány százezred másodperccel korábban. A kezedről is időbe telik, mire a szemedbe ér a fény, de ennél az időnél már sokkal hosszabb időbe telik, mire a szemed által látott képet az agyad feldolgozza. Így gyakorlatilag a múltban élsz, mert mindig időbe kerül, mire eljut hozzád a környezetedből induló fény.
Azonban a legjobb az egészben, hogy ha engem nézel, akkor azt látod, amilyen néhány százezred másodperccel előbb voltam. Azonban én ugyanezt látom ha rád nézek, tehát én a te múltadban élek, míg te viszont az enyémben. Amit én teszek per pillanat, azt te csak a jövődben fogod érzékelni, és vica versa.
# 3
A fényév egy távolság mértékegysége. A definíciója pedig az, hogy a fény által 1 év alatt légüres térben megtett távolság.
Nem lehet "évre" átváltani, hiszen különböző közegben változhat a fény sebessége.
Az anyag a világűrben nagyon ritka, így ez nem sokat számít.
Sokkal erősebb a tér tágulásának hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!