Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Amerikában miért használnak...

Amerikában miért használnak még ma is kizárólagosan olyan mértékegységeket (2015-ben! ), mint pl. láb, inch, font, oz. , pint, gallon, uncia és egyebek?

Figyelt kérdés

Sajnos nem csak eredeti szövegekben, de pl. mai honlapokon is! Európában is volt pl. könyök, láb, hüvelyk, szakajtó, üst, véka, dézsa, vonal, wersok, boglya, petrence stb. Mégis megtanultuk az SI-t. Amcsik miért nem?

Mit szólnának hozzá, ha az európai publikációk ill. weblapok ilyenekkel lennének tele? Mondjuk egy tesépitő honlapján az szerepelne, hogy: magasság = 10 könyök, súly = 3 véka

2015. jún. 17. 21:58
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Sir Butcher decimális órájával kapcsolatban van egy jó sztorim:

Fizikai kémiai dolgozatokat javítottam.

Világos rendezett feladatmegoldás, de a végeredmény nem stimmel. Előveszem a számológépemet, hogy hol számolhatta el. Végigpötyögöm az ő számításait. És a végére nekem is az jön ki mint neki, és nem az ami nekem jött ki...

Rámeredek a dolgozatra, aztán rájövök, hogy amikor áttért SI-re, neki a egy perc nem 60 másodperc volt, hanem 100 !!!

Mondjuk sokminden megszokás kérdése. De a magyar munkavállalók is megrettennének, ha az időjárás jelentés azt mondaná be reggel, hogy a hőmérséklet 263 kelvin. Még nekem is el kellene egy pillanatra gondolkozni, hogy most rövidnadrágba induljak útnak, vagy télikabátba...

2015. jún. 22. 15:17
 22/29 anonim ***** válasza:

Az igen :D

Persze, pont ezért nem forszírozza senki a váltást, mert piszok nehéz egy ilyet keresztülvinni. Amerikában az SI-t használják a tudományos életben, a többire meg végülis nekik jó. Senki nem meri bevállalni, hogy ekkorát szívjon, ez kb politikai öngyilkosság lenne :)

2015. jún. 22. 16:25
 23/29 anonim ***** válasza:

"Nesze nektek:

Szoláris év: a Föld Nap körüli keringésének ideje. A szoláris év hossza 365 nap, 5 óra, 48 perc és 46 másodperc.

Holdév: 12 holdhónap. A holdév hossza 354 nap, 8 óra, 48 perc, 36 másodperc.

Holdhónap: a Hold Föld körüli keringésének ideje. Jele: a hold alakjának változása. A holdhónap hossza 29 nap, 12 óra, 44 perc és 3 másodperc.

Nap: a Föld saját tengelye körüli forgása, a legalapvetőbb és legtriviálisabb időintervallum. Ennek ellenére mégis kétféle van belőle, a csillagnap és a Nap-nap, vagy valódi nap. A csillagnap a tavaszpont két egymást követő delelése, az utóbbi a Nap két egymást követő delelése között telik el. A szoláris nap valamivel rövidebb a valódi napnál a Föld mozgása következtében.

évszakok: az évszakok levezetett és önkényes jelölések, ezért a kronológia nem számítja időmérési fogalmai közé. Az ókori Egyiptomban például három évszakot különböztettek meg, bizonyos éghajlati öveken csak két évszak figyelhető meg, néhol három (monszunterületeken), amelyek ráadásul nem is egyenlő hosszúságúak. A négy évszakos rendszer csak a mérsékelt égövön létezik.

Valaki érti???"

Mi a baj vele?

A Fold kering a Nap korul. A Hold kering a Fold korul. A Hold majdnem pont 12-szer keruli meg a Foldet, mig a Fold egyszer megkeruli a Napot. Sajna nem egyforma a ket szam, pedig kiraly lenne. Vannak nepek, amik a Fold Nap koruli palyajat tekintik 1 evnek, vannak olyanok, akik 12 teliholdat tekintenek egy evnek. Mivel van koztuk kb 10 nap elteres, ezert ugy 36 evenkent az egyik naptar elorebb kerul a masikhoz. (Azaz ha mindenki ma kezdi az idoszamitast 1-gyel, akkor az egyik 36-ot, a masik 35-ot fog mutatni egy ido mulva. Aztan 72 es 70 es igy tovabb.)

A nap hossza is hasonloan valtozik. A fold forog a tengelye korul, de kozben kering a Nap korul is. Kepzeld el, hogy tancolsz a kedveseddel. Az alapallas az, hogy szemben allsz vele. A kedvesed mogott a fal piros. Tegyuk fel, negy utem alatt megfordulsz ugy, hogy eloszor az alapallashoz kepest jobbra, hatra, balra es ugyanoda allsz (azaz mindig jobbra fordulsz egy negyedet). Tehat jobb-hat-bal-szembe. Negy lepes alatt talalod magad ujra szembe a paroddal, es a piros fallal.

De mi van akkor, ha az elso lepesben nem csak jobbra fordulsz, hanem parhuszamosan be is allsz a parod melle, ezaltal o a hatad mogott van. Az arcod jobbra all, de a parod mogotted van, igy aztan ket lepes valaszt el attol, hogy lasd ot. (Akkor fogod latni, amikor az arcod balra nez. A piros falat pedig akkor, amikor a negyedik utem vegen befordulsz meg egy negyedet, de ekkor a parodat nem latod, mivel melletted van.

Ergo negy utem kell ahhoz, hogy a falat lasd, de harom ahhoz, hogy az arcod a parod fele nezzen. Ugyanez van a Nap-Fold forgas miatt is, mivel a Fold kering is. Mas ido kell ahhoz, hogy a Fold egy adott pontja mindig a Naphoz erjen, es mas ahhoz, hogy a Fold egy adott pontja mindig a Naprendszer egy kepzeletbeli rogzitett pontja ("piros fal") fele nezzen.

2015. jún. 22. 16:56
 24/29 A kérdező kommentje:

"Rámeredek a dolgozatra, aztán rájövök, hogy amikor áttért SI-re, neki a egy perc nem 60 másodperc volt, hanem 100 !!!"

De már ne haragudj, lassan görcsöl a gyomrom a saját tudatlanságomtól: hol számolnak egy percre 100 mp-et?

Ezt most komolyan mondja valaki???

Más: a kelvin fok az nagyon tetszett. Újabb jó példa, lenne, de már belátom, hogy rossz volt a kérdésfelvetésem. Vagy mégsem?

A világ törekszik az egységre, az egységesre. Én azért tettem fel a kérdésemet, mert abban a hitben éltem, hogy amit mi itt Euróbában tanultunk az (lesz) az általánosan

elfogadott mindenütt. Soha nem akartam az amcsikat basztatni, csak nem értem még ma sem, miért nem sikerül egységesiteni a dolgokat.

Miért vált ketté a világ? Tudományosan? (Az összes többi érthető)

Egy kis könnyű történelem: Amerika sok egyéb mellett - főleg - Európai leszármazás. Bocsi: persze tudom, indiánok. De ők nem játszottak jelentős szerepet a

tudományokban. A kultúrában igen. Nagyon is sokat. Gondoljunk csak az államok, városok nevére ...

Ők innen származnak tehát - leszámitva a későbbi bevándorlókat.

ÉS MOST ÉPPEN , ahogy irom, hát persze, ők pontosan átvették az angolszász mértékeket. Kicsit átalakitották.

Ok. De megint csak mire jutottunk vissza? A történelmiségre. Pedig itt nem az lenne a lényeg!

Hanem hogy elindult egy világméretű folyamat. Amiben úgy néz ki, Amerika és Európa nem egyezik. Vagy csak néhol. Ahol tetszik.

Hol lesz a vége?

Köszönöm a válaszokat!

2015. jún. 23. 20:49
 25/29 A kérdező kommentje:

Még valami. Én nem egyszerűen az SI-t akartam felhozni, előrébbhozni, ajnározni, egyszerűen csak abban a hitben éltem, hogy ma már kellene lenni a világon egy egységes mértékrendszernek.

Lehet, hogy lenne értelme ezzel a cimmel egy külön témát inditani?

2015. jún. 23. 20:57
 26/29 anonim ***** válasza:
Egyszerűen nem veszed figyelembe, amit eddig írtak szerencsétlen hozzászólók. Most képzeld el, hogy bútort tervezel a nagyszobában, előveszed a papírt és a mérőszalagot, aztán fényévben meghatározod a kompozíciót. Nagyjából ennyit ér az egységes mértékrendszer. :)
2015. jún. 23. 21:09
 27/29 anonim ***** válasza:
2015. jún. 24. 17:15
 28/29 anonim ***** válasza:
2015. jún. 25. 12:08
 29/29 A kérdező kommentje:

"Tessék, esettanulmány:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..

Háááát ezt nem tudom minek küldted. Vicc? Szerintem a kérdésfeltevő tényleg elmebeteg.

2015. jún. 26. 22:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!