Hogyan lehetséges, hogy éves szinten ennyire ugrál az arany ára? 2010-ben 1100usd,2012-ben 1900usd, majd 2014-re 1200usd/uncia.
2009-ben csináltattam magamnak egy arany nyakláncot. 50 gramm aranyra volt szükségem a nyaklánchoz, amit az ötvös mester 2600ft/grammon tudott nekem beszerezni (ennyiért mentek kb a törtarany felvásárlások is). A munkadíjért kerek 100 ezer ft-ot kért, így a nyaklánc 230.000ft-ba került.
Ha el akarnám adni, akkor szinte bárhol bevennék 5900/gramm áron törtaranyként, így az értéke jelenleg minimum 290.000ft.
(Ha a munkadíjat levonom, mert mondjuk törtaranyban hagytam volna az alapanyagot, akkor a profitom 120%-os lenne. Ez mindösszesen 6 éven belül)
Arra gondoltam, hogy elkezdem törtaranyba fektetni a pénzem, de gondoltam ránézek neten, hogy hátha találok olyan diagrammot, ami mutat akár 20-30 éves visszatekintést is. (Reménykedve abban, hogy az arany árának emelkedése viszonylag állandó)
A legjobb diagramm 5 évre mutat vissza, azonban számomra ez érthetetlen!
A diagramm szerint 2010-ben ugyan annyiba került az arany, mint most, azonban 2013-ban majdnem dupla annyiba, mint most!
Hogyan lehetséges ez?
Gyakran figyelem a törtarany vétel árait, azonban sosem láttam ugrálásokat , azt vettem észre, hogy folyamatosan megy fel az ára!
Ha a diagramm igaz lenne, ma is 3000ft/gramm körül kellene mennie a törtaranynak!
Tudom, hogy a diagramm a színaranyra vonatkozik, de csak van köze hozzá a törtaranynak is, nem?
Illetve, ha a diagrammot vesszük figyelembe, hogyan lehetséges az, hogy az utóbbi 2 évben majdnem a felére esett az arany ára?
Szerintetek érdemes törtaranyba fektetni pénzt? A következő 10-15 évnyi megtakarításomon folyamatosan törtaranyat vásárolnék!
Van lehetőséged befektetési aranyszámla nyitására is. Vagyis 1 gramm befektetési arany az egység, vagyis az aranyszámládon akár nulla gramm vagy 1 gramm egyenleg is lehet. Vagy mondjuk 12 gramm, és abból eladhatsz a cégnek bármikor mondjuk 1 grammot vagy akár mindet.
Nekem itt van jelenleg nulla gramm egyenleggel aranyszámlám:
www.aranyatveszek.hu
A minden pillanatban változó befektetési arany árát meg itt követheted:
Volt amikor rallizott felfelé az arany ára. Ezért sokan fektettek bele, ami öngerjesztően tovább növelte az árát. Aztán jött az aranylufi, amikor vagyonok úsztak el a hirtelen és folyamatos esés miatt. Ekkor meg mindenki eladni akart, ami szintén öngerjesztően hatott az árára, de most lefelé. Én is veszítettem akkor, de szerencsére előtte sokkal többet nyertem. De akkor is rossz volt nézni hogy percről percre tízezrek válnak semmivé. Így aztán jelenleg a bombabiztosnak számító állampapírban parkolok, kissé sokkoló volt az aranybiznisz. Persze a teljes vagyonvesztés az aranynál is kizárt, hisz aranyat nem valószínű hogy söpörnek valaha az utcán.
Megfigyeltem azt is, hogy az aranylufi óta a világban történő krízisek sem hatottak túlságosan az arany árára tartósan. Például az ukrán válság. Vagyis sok befektető pártolhatott el az aranytól. Az említett aranylufi idején átéltek miatt nem is csodálom. De azért az arany továbbra is az értékállóság megtestesítője, hisz ha valamiért megindulna az infláció a világban, akkor inkább legyen aranyban a vagyon mint papírcetlikben.
---
Viszont az nem lenne rossz kaland, hogy csatlakozni a mai ausztrál (vagy amerikai) aranyásókhoz. Ott nem azok a törvények vannak mint hazánkban, vagyis a földben talált érték ott nem az államé. Tehát ott nem bűncselekmény és nem csúnya burzsuj fogalom a fémkeresővel való aranyrögkeresés, nem nézik AVO-sok hogy vágtál-e feketén disznót. Ja, azt már itt sem, ma már NAV a neve. :)) Ami érthető, hisz ha a talált aranyrögből adnak el abból az állam gazdagabb lesz. De ha akadályozná az aranyrög keresést, azzal az állam önmagának is ártana meg az idegenforgalomnak is. Volt egy vegyészmérnök ismerősöm aki végképp megunta a hazai alkalmazotti viszonyt és a mai napig ausztrál aranyásó. Azt mondta hogy még odakinn sem értékesítené önmagát és drága idejét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!