Hol a vége a Világegyetemnek?
Itt. Közvetlen egy mm-en belül, csak nem látod, mert fény nem érkezik onnan és az érzékszerved téridőben mozgatod és ott az sincsen
Az univerzum olyan,mint a szappanbuborék vagy a lufi, felfújódik és te a hártyában vagy, közvetlen melletted semmi sincs vége van a világnak, csak nem szerzel róla tudomást
Sehol sincs olyan vége, amit te is láthatnál.
Olyan, mint egy lufi: ott is körbe-körbe szaladgálhatsz, és sose áll eléd semmiféle fal, ahol vége lenne az egésznek.
A Világegyetem elméletileg megmérhető kiterjedésű, de ha benne elkezdesz elmenni a "végéhez, soha nem érhetsz oda, mert végtelen.
A paradoxont az okozza, hogy nincs olyan, hogy a Világegyetemen kívül.
#5-nél ott a félreértés, hogy a Világegyetem nem "tágul", mert nincs "hova", merta Világegyetemen kívül nincs tér.
A jelenlegi álláspont szerint a Világegyetemben a tér és idő "inflálódik", a Nagy Bumm pedig ugyanezen ok miatt nem volt robbanás (explosio).
Az univerzumnak van egy belátható térfogata, ami egy 13,7 milliárd fényév sugarú gömb. Azon kívül nem tudjuk mi van. Ez a körbejárhatóság-végtelenség duma már egy ideje járja ezt az oldalt, nagyon rosszul tudják sokan. A körbejárható nem végtelen, véges a térfogat, felszín...stb. A végtelenbe ha elindulsz előre, soha többet nem teheted ugyan oda a lábad. A világegyetem tágul, folyamatosan növekszik a térfogata, és tudjuk, hogy fénysebességnél gyorsabban, azaz semmiféle fényudvar nincs ott a peremvidéken. Hogy is lehetne, ha a fény "nem éri utól a teret"?
Annyit tudhatunk, hogy azon a területen, ahol vagyunk, 13,7milliárd éve van fény. Többet nem.
A kérdésre válaszolva, egy nagyon rövid pillanatig az univerzum véges, másrészt végtelen. Vagy ha azt nézzük, Sosem jutunk el oda, ezért megint csak végtelennek tekinthetjük.
8-hoz:
Jó amit írtál, csak egy apróság hozzá:
Ezt úgy szokták megfogalmazni, hogy véges, de határtalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!