A földrajzi neveknél mitől lesz "alsó" illetve "felső" szóval is ellátva az a név? (Érd alsó, Érd felső, Kőbánya alsó, Kőbánya felső) Pontosabban, miért kapja a település egyik vége az "alsó" nevet, és nem fordítva a "felső" nevet?
Nagyon köszönöm a rendkívül gyors válaszokat , felvetődött bennem jó néhány megoldás a válaszok közül, de nem gondoltam volna a sokszínűségét ennek a két jelzőnek.
Valóban vasútállomások neveit soroltam fel, ezek jutottak elsőnek eszembe, de általában az ilyen jellegű megnevezések eredetét szerettem volna megtudni, ennek ellenére így még színesebb lett a megfejtéspaletta, amit külön köszönök. :)
Tessék, hogy legyen egy olyan is, ami nem csak vasútállomás neve:
Szívesen. :)
Félig off, de érdemes el is menni oda, nem csak tudni róla, hogy van. Én kb. két hete voltam az alsógödi parton, nagyon hangulatos hely; fák, vendéglátó egységek, meg persze a Duna... ahonnan a kacsák kimászkálnak a partra, és igencsak közel merészkednek az emberekhez, akár egy méteren belülre is. Tavaly meg a felsőgödi parton jártam, szintén nagyon tetszett a kis faházakkal, játszótérrel, pecsenyéssel stb.
Magán a városon semmi különös nincs szerintem, sőt, a főút és környéke kifejezetten ronda..., izé, szóval jellegtelen, de a partok klasszak.
Mondjuk, én szeretek a különböző partokon sétálni, nézelődni; voltam már "feljebb is", végig a Dunakanyarban: Sződliget, Vác, Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény; a jobb oldalon pedig Leányfalu, Szentendre, Visegrád, Esztergom... Mindenhol más a part legalább egy kicsit, az egyik hely kiépített, kövezett, a másik nem, de szerintem még a homok sem egyforma mindenhol. :D
És olyan nyugis az egész, legalábbis amikor nincs tele emberekkel. Talán Verőcén vagy Nagymaroson meg a fecskék repültek nagyon közel hozzám. Utóbbi helyen fedeztem fel a legjobb "stresszoldót": hanyatt feküdni a fűben vagy a homokon egy-két órára, és hallgatni a hullámok csobogását, a madarakat, meg esetleg a szelet... Kiváló. :)
És feljebb már maguk a települések is nagyon hangulatosak a réges-régi és modern házakkal, nyaralókkal. Zebegénynek meg a főúttól nem a Duna felé eső része olyan az aluljáróból kiérve, mintha egy meseillusztráció lenne. :)
Ez itt a reklám helye volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!