Igaz ez a hír a kvarkokról?
Úgy hallottam, hogy ötféle kvarkot fedeztek föl, és egy tudóscsoport hang-, szín-, tapintás, íz- és illatkvarkoknak (vagy valami hasonlóaknak) nevezte el őket. Igazából két dolog érdekel: 1. ennek a hírnek van-e valami valóságalapja és 2. ha igaz, akkor mi alapján nevezték el őket így?
Utána néztem, de semmit nem találtam a neten, ami hasonló dolgokról szólna, ezért is tettem föl ide a kérdést. (Előre felkészültem, hogy jó sok hülyézést fogok kapni, de csak nyugodtan éljétek ki magatokat rajtam.)
6 féle kvark van:
A nevük: fel, le, bájos, furcsa, alsó és felső.
És ez nem egy elvetemült tudóscsoport agyament találmánya, hanem a részecskefizika standard modelljének elfogadott tétele.
Ún. színtöltésük is van a kvarkoknak, aminek persze semmi köze a látható színekhez. Ízük és illatuk viszont nincs.
A kvarkoknak hat íze van:
Ezek: u, d, s, c, b, t a kvarkok típusai.
A színről is tudok, de a többit nem találom.
ezeknek a szavaknak természetesen nincs köze a hagyományos értelemben vett "íz" vagy "szín" szavakhoz.
A részecskéknek olyan, számokkal leírható tulajdonságait fedezték fel, melyeknek még nem volt neve és a vicces kedvű részecskefizikusok így nevezték el.
Pl képzeld el hogy egy hülye vasutas vagy aki semmit nem hallott az elektromágnesességről és a Coulomb-erőről. Egyszer csak azt hallod, hogy van olyan, számokkal leírható tulajdonsága a testeknek hogy "töltés". Neked viszont a töltés az vasúti töltés amin megyen a vonat és ugyan hogy lenne mán egy részecskének olyanja..
igen, nem, ez nem ilyen egyszerű...
hang: valószínűleg a húrelméletről van szó, ami azt mondja, hogy minden részecske valójában csak egy bizonyos módon rezgő sokdimenziós húr.
szín: szintöltés a kvarkok kötéseire vonatkozó elmélet.
tapintás: passz
íz: egy elmélet, ami azt mondja ki, hogy a kvarkok (és a leptonok) nem különböző részecskék, hanem alapvetően ugyanazok, csak van egy jellemzőjük (ezt nevezték el íznek), ami ha megváltozik, akkor másnak érzékeljük őket.
illat: talán Darvas György Quantum Scent Dynamics elméletére gondolt az illető, magyart nem találtam róla csak ezt: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!