Forgató operátorok?
Nem teljesen tudom követni, hogy mit írtál, inkább leírom, hogyan van:
Egy pont felírható, mint 3 tengelyirányú vektor összege: P = (a b c) = a·i + b·j + c·k
(Az (a b c) oszlopvektor akarna lenni, de nem tudom úgy írni itt...)
Ha ezt a pontot transzformálod (mondjuk forgatod), az eredményt megkaphatod úgy is, hogy külön transzformálod az a·i, aztán a b·j és c·k vektorokat és veszed az összegüket.
Ami ugyanaz, mint hogy az i, j, k bázisvektorokat transzformálod, majd veszed ezeknek az a, b, c-szereseit és összeadod őket.
Ami formálisan ugyanaz, mint hogy az i, j, k vektorok transzformáltjaiból összeraksz egy mátrixot, majd azt beszorzod az (a b c) vektorral. Gondolj bele, ez a mátrixszorzás pont azt csinálja, amit az előbb írtam.
Már el is jutottunk a transzformációs mátrixhoz.
Mondjuk az x tengely körüli jobbkezes 30 fokos forgatásnál: (vagyis a jobb kezed hüvelykujja mutat az x tengely irányába, és arra forgat 30 fokkal, ahová a többi ujjad mutat)
- i vektor transzformáltja önmaga: (1 0 0) (oszlopvektor!)
- j vektor forgatottja:
az xy síkból felfelé (z felé) fordul el 30 fokkal a j'. x irányba nem jön ki, ott 0. y=cos 30 lesz, z pedig sin 30,
tehát (0 cos30 sin30)
- k vektor forgatottja:
az xz síkból kifordul a negatív y-ok felé a k'. x=0 szintén, z=cos30, y pedig negatív lesz: y=-sin30.
tehát (0 -sin30 cos30)
Ezeket az oszlopvektorokat kell sorban egymás mellé tenni, az lesz a mátrix:
(1 0 0)
(0 cos30 sin30)
(0 -sin30 cos30)
Vagyis a lényeg, hogy a bázisvektorokat kell transzformálni, szóval elképzelni fejben, hogy hová mozognak, aztán belerakni egy mátrixba, amit kaptál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!