Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki mesélne nekem a forgató...

Valaki mesélne nekem a forgató nyomatékról?

Figyelt kérdés
Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy ez mikként jelenik meg és, hogy hogyan érzékelhető. A jobbkéz szabályról tudok, de hogy az pontosan miért úgyvan az nem egészen tiszta. Hogy kéne ezt elképzelni?

2013. nov. 8. 20:33
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tartó, Tengelyország tetején. Arra járt Erő úrfi- és két egységnyire a tengelytől rátámadott a tartóra. Volt nagy nemulass! Elbillent volna már épp, de arra jár egy másik Erő, aki négyszer olyan erős volt, a 4erő. Fogta magát és nyolc egységnyire a tengelytől támadt. És láss csodát! Egyensúly keletkezett. Lett is nagy öröm, a király nekik adta két szép lányát és elhatározták, hogy ezentúl Forgatónyomaték = Erő szorozva az erő karjával - lesz a himnuszuk.

Itt a vége fuss el véle. Aki nem hiszi járjon utána.

[link]

2013. nov. 8. 20:48
 2/5 anonim ***** válasza:

#1 nem hiszek neked.

4erőnek fél (azaz 1/2, 0,5) egységnyire kell támadnia, hogy kiegyenlítse Erő hatását (és nem nyolc egységnyire, ahogy írtad).

2013. nov. 8. 22:29
 3/5 anonim ***** válasza:

A forgató nyomatékkal először az óvodában találkozunk: ott úgy hívják: hinta-palinta (billenő h, libikóka).

A kétszer olyan nehéz gyereknek fele távolságra kell ülni a hinta közepétől, hogy egyensúlyban legyenek.

[link]

2013. nov. 8. 23:11
 4/5 anonim ***** válasza:

hű, kettes, eltévesztettem.. véletlenül fordítva írtam.(a mellékelt oldal alsó ábrája) tehát helyesen:

4Erő 2 egységre van 1Erő 8 egységre van. (4x2=1x8) Sorry!

2013. nov. 9. 17:00
 5/5 A kérdező kommentje:

Nyílván az én hibám, de engem a forgatónyomaték azon része érdekel, ami a síkból kifelé hat.

Ellnézést a félreértésért és köszönöm az eddigi válaszokat!

2013. nov. 9. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!