Valaki mesélne nekem a forgató nyomatékról?
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tartó, Tengelyország tetején. Arra járt Erő úrfi- és két egységnyire a tengelytől rátámadott a tartóra. Volt nagy nemulass! Elbillent volna már épp, de arra jár egy másik Erő, aki négyszer olyan erős volt, a 4erő. Fogta magát és nyolc egységnyire a tengelytől támadt. És láss csodát! Egyensúly keletkezett. Lett is nagy öröm, a király nekik adta két szép lányát és elhatározták, hogy ezentúl Forgatónyomaték = Erő szorozva az erő karjával - lesz a himnuszuk.
Itt a vége fuss el véle. Aki nem hiszi járjon utána.
#1 nem hiszek neked.
4erőnek fél (azaz 1/2, 0,5) egységnyire kell támadnia, hogy kiegyenlítse Erő hatását (és nem nyolc egységnyire, ahogy írtad).
A forgató nyomatékkal először az óvodában találkozunk: ott úgy hívják: hinta-palinta (billenő h, libikóka).
A kétszer olyan nehéz gyereknek fele távolságra kell ülni a hinta közepétől, hogy egyensúlyban legyenek.
hű, kettes, eltévesztettem.. véletlenül fordítva írtam.(a mellékelt oldal alsó ábrája) tehát helyesen:
4Erő 2 egységre van 1Erő 8 egységre van. (4x2=1x8) Sorry!
Nyílván az én hibám, de engem a forgatónyomaték azon része érdekel, ami a síkból kifelé hat.
Ellnézést a félreértésért és köszönöm az eddigi válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!