Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi van a világűrön kívül?

Mi van a világűrön kívül?

Figyelt kérdés

Úgy tudom a világűr folyamatosan tágul. De hová? Valami van azon túl, ahová tágul?

Nekem (bár szerintem mindenkinek) felfoghatatlan az a fogalom, hogy VÉGTELEN. Mi van a világűrön kívül? És azon túl? És még egy kicsit távolabb? És annál is távolabb? ... Valaminek csak kell lennie. Olyan nincs, hogy vége van valaminek távolságban. Mert minden pont után tovább lehet még egy kicsit menni...

De ugyanígy nem értem az időt:

A világegyetem állítólag egy ősrobbanásból indult. És mi volt előtte? Valahonnan az a robbanás is keletkezett. És az hogy keletkezett? És az előtt mi volt? Egyszerűen a valami nem jöhet létre a semmiből. Előtte kell valaminek lennie. És az előtt is. És az előtt is...

Szóval nehéz felfogni, hogy mi az a \'végtelen\'

A fenti problémákat (minden előtt/után van valami, és az előtt/után is) csak így tudnám elképzelni:

olyan, mint egy körpálya, amin az atléták futnak. Bármennyit vissza tud menni, és bármeddig el tud futni. És az után is el tud, mert nincs vége. Az oka: a dolog (pl. körpálya) kezdőpontja és végpontja ugyanaz.

Viszont az idő, és tér kezdete és vége nem igazán lehet ugyanaz...

Tudom, ezt még a tudósok sem igazán értik, de van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetnek ezek a dolgok?

(tudom, van a vallásos felfogás, hogy Isten teremtett mindent, és kész. Probléma megoldva. De mi volt Isten előtt? Ki teremtette Istent? ...)

2008. szept. 1. 11:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

az előző hozzászóló vagyok, itt van pár link talán segít:

[link]

[link]

[link]

[link]

2008. szept. 2. 18:02
 12/14 anonim ***** válasza:

Csak azt nem tudom, miért nehéz elképzelni a végtelen, üres semmit. Aki már valaha is próbálkozott valamilyen 3D-s modellező (esetleg tervező, de inkább előbbi), az simán el tudja képzelni a minden irányban végtelen XYZ tengelyt.

Mert mi van a semmi után? Hát semmi. Nem olyan nehéz elképzelni.

Az pedig teljesen mindegy, hogy hol van a Világegyetem határa (van neki!), mivel fénysebességgel tágul, így lehetetlen elérni. De, ha valami mégis elérné, akkor sem történne semmi, hiszen egyszerűen kitolná a határt (ami egyébként folyamatosan mozgásban van).

És, hogy mi volt az ősrobbanás előtt? A több dimenzió (ezek számát nem tudjuk, lehet, hogy kettő, de lehet, hogy végtelen), egy dimenzióban létezett. Nem voltak atomok, csak egy ismeretlen anyag, mely tökéletes rendszerben végtelen volt időben és térben. Ám egy ponton (akár több pontban is) eddig ismeretlen ok(ok)ból kifolyólag robbanás következett be, melynek folytán létrejöttek az általunk ismert részecskék (atom, proton, elektron). A több dimenzió "maradéka" az úgynevezett sötét anyag, és a sötét energia.

2008. szept. 2. 18:12
 13/14 anonim ***** válasza:

Valaki volt olyan kedves és egy médiumon keresztül megkérdezte erről Jézust, aki vélhetően eléggé kompetens a kérdésben. :D Ezt egy blogon olvastam, ha rákeresel megtalálod.

Ez volt a válasz:

K: Mi van az Univerzum határán kívül, tehát ahová tágul a világegyetem?

V: Egy szóval összefoglalva: Létsemmi. De az Univerzumnak nincsenek szokásos értelemben vett határai. A teret úgy kell elképzelni, mint egy önmagába visszahajló kiflit. Az Univerzum széle az Univerzum közepe egyben, mert önmagába hajlik. Az Univerzum szélén fizikailag minden megsemmisül, és miután a lélek az összes életét leélte, az Univerzum határán olvad vissza az Atyába.

2008. okt. 6. 12:45
 14/14 anonim ***** válasza:
Nézd meg a Men in black 1-et a végén megkapod a választ a kérdésedre.
2009. aug. 8. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!