Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi van a világűrön kívül?

Mi van a világűrön kívül?

Figyelt kérdés

Úgy tudom a világűr folyamatosan tágul. De hová? Valami van azon túl, ahová tágul?

Nekem (bár szerintem mindenkinek) felfoghatatlan az a fogalom, hogy VÉGTELEN. Mi van a világűrön kívül? És azon túl? És még egy kicsit távolabb? És annál is távolabb? ... Valaminek csak kell lennie. Olyan nincs, hogy vége van valaminek távolságban. Mert minden pont után tovább lehet még egy kicsit menni...

De ugyanígy nem értem az időt:

A világegyetem állítólag egy ősrobbanásból indult. És mi volt előtte? Valahonnan az a robbanás is keletkezett. És az hogy keletkezett? És az előtt mi volt? Egyszerűen a valami nem jöhet létre a semmiből. Előtte kell valaminek lennie. És az előtt is. És az előtt is...

Szóval nehéz felfogni, hogy mi az a \'végtelen\'

A fenti problémákat (minden előtt/után van valami, és az előtt/után is) csak így tudnám elképzelni:

olyan, mint egy körpálya, amin az atléták futnak. Bármennyit vissza tud menni, és bármeddig el tud futni. És az után is el tud, mert nincs vége. Az oka: a dolog (pl. körpálya) kezdőpontja és végpontja ugyanaz.

Viszont az idő, és tér kezdete és vége nem igazán lehet ugyanaz...

Tudom, ezt még a tudósok sem igazán értik, de van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetnek ezek a dolgok?

(tudom, van a vallásos felfogás, hogy Isten teremtett mindent, és kész. Probléma megoldva. De mi volt Isten előtt? Ki teremtette Istent? ...)

2008. szept. 1. 11:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
31%

azt hiszem, inkább "világegytemet" akartál írni, de a lényeget tekintve ez talán mellékes.

a kérdés ezerszer kitárgyalva, megrágva és kiköpve - keress egy kicsit az eddigi kérdések között.

amúgy meg - értelmetlen, ill. nem értelmezhető a kérdésed.

ja, és a tudósok eléggé értik... :)

2008. szept. 1. 12:07
 2/14 anonim ***** válasza:
87%
Nos a tudósok lehet, hogy eléggé értik, mivel az ő elméletük. De valójában eléggé sokmindent nem tudnak ők se. Pl. nem biztos, hogy nincs semmi az univerzumon "kívül", értsd akárhogyis a "kívült" (más univerzumok, dimenziók). És én azért nem merném rátenni a fejemet, hogy az ősrobbanás mindennek a kezdete. Az univerzum egyébként befelé is érdekes és végtelennek tűnő. A részecskéket ugye tovább lehet bontani kisebb elemekre és így tovább, ezt az apró világot sem ismerjük még teljesen.
2008. szept. 1. 16:37
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Keress rá az M elméletre a neten, és olvasgass. Nem tudom, hogy ez az elmélet érvényes-e még, mert elég gyorsan változik a ternd, de szerintem érdekelni fog, és egy ideig elleszel vele.
2008. szept. 1. 17:50
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

a második válaszolónak:

igazad van, a tudósok sem tudnak mindent, és az igaz, hogy "az ő elméletük".

valóban van olyan elmélet is, hogy több világegyetem is létezik, de ez csak egy elmélet, amelyet semmi nem támaszt alá, mert nem is lehet semmivel sem igazolni.

ha létezik is másik (vagy akár végtelen számú) világegyetem, azokról mi semmilyen módon nem szerezhetünk tudomást, lévén a világegyetem zárt rendszer, vagy semmilyen módon nem lehet abból "kinézni", ugyanígy semmilyen módon nem érheti el semmilyen azon kívülről jövő információ - ergo egy ilyen elmélet nem más, mint üres okoskodás, játék a szavakkal.

2008. szept. 1. 23:39
 5/14 anonim ***** válasza:
84%
Arra, hogy a világegyetem egy teljesen zárt rendszer és semmilyen információt nem lehet kijuttatni, illetve kívülről fogadni, erre van valami konkrét, megcáfolhatatlan bizonyíték? A fekete lyukakról is azt hitték, hogy nem hagyhatja el semmi, de ha jól tudom abban is tévedtek, mert megállapították, hogy "párologhatnak". Mint ahogy abban is tévedtek, hogy a Föld lapos. Sok minden nem biztos még.
2008. szept. 2. 02:15
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
a zárt rendszer lényege, hogy azt semmilyen információ nem hagyhatja el és semmilyen (azon kívüli) információ nem hatolhat bele.
2008. szept. 2. 08:51
 7/14 anonim ***** válasza:
65%

folyt.

a fekete lyuk eleve rossz analógia, mert az nem zárt rendszer, mivel folyamatosan fogad be külső anyagot.

ebből a szempontból mellékes, hogy az eredeti feltételezéssel szemben mára bizonyossá vált, hogy nem csak befogad, de bizonyos információ el is hagyja. bár a howking sugárzás sem magából a fekete lyukból ered, hanem az ún. eseményhorizont meglétére bizonyíték.

2008. szept. 2. 08:54
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A fekete lyuk végülis csak egy példa volt arra, hogy nem tévedhetetlenek. De köszönöm, hogy definiáltad a zárt rendszer fogalmát. Viszont én csak az iránt érdeklődtem, hogy van-e valami bizonyíték arra, hogy nem lehetséges az univerzumon kívülre információt küldeni vagy kívülről fogadni.
2008. szept. 2. 09:47
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy nincsen rá bizonyíték. Az elméletek amíg nem tudod megcáfolni addig igaz is lehet, hiába tűnik üres okoskodásnak. A középkorban fura volt, hogy nem a Föld a világ középpontja, de sokan gondolhatták, hogy mivel közvetlen bizonyítékot úgy sem tudnak szerezni, nem tudják a Földet elhagyni (még repülni sem), és nem tudnak róla meggyőződni a saját szemükkel, hogy a Föld csak egy labda az űrből, így gondolhatták ez csak fölösleges spekuláció.
2008. szept. 2. 09:58
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Kezdjük ott hogy én is ugyanezeket a kérdéseket tettem fel magamnak régebben aztán utánajártam pár dolognak. Azt nem mondom hogy mindent értek de kicsit többet mint előtte.

Szóval:kb. 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy sűrű anyag robbanása következtében jött létre a Világegyetem.

Ez a robbanás akkora erejű volt, hogy az ami ebből a sűrű anyagból kirobbant a mai napig is távolodik. Fogj egy léggömböt rajzolj rá pár darab pöttyöt. Az egyik legyen a Föld amelyben élünk. Aztán kezd el felfújni. Láthatod, hogy a pontok távolodnak egymástól viszont a pontok egymáshoz viszonyított helyzete megegyezik. Tehát azt mondhatjuk hogy lehetsz te a marson is ugyan annyira távolodsz mint bármi más.

A Földet soha ne úgy fogd fel mint egy kiinduló pont mert a Föld is azon a kis helyen helyezkedik el mint a te lufidon.A levegő amit a lufiba fújtál és a kis pontok közötti távolság a lufidon a tér. A teret pedig a kozmikus űr tölti ki amik lehetnek gázok és szilárd anyagok.Az hogy ennek hol van a vége?

Nincs vége,soha.Ha vége is lenne akkor az következne be mint az Ősrobbanáskor.Kémiai anyagok sűrűsödése és robbanása és folytatódna tovább minden csak kicsit másképpen.Amíg nem tudod elképzelni azokat a mértékegységeket amelyek a világűrben léteznek, képtelen leszel bármit is megérteni.

Keress csillagászattal kapcsolatos mértékegységeket a neten és próbáld felfogni azok nagyságát.

2008. szept. 2. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!