Hogy lehetne a fény sebességénél gyorsabban menni?
Előző:
"v+c=c"
Ez így nem oké. Pont arról szól a relativitáselmélet sok egyéb között, hogy nem jó a v_1+v_2=v dolog. Sebességtranszformációnak megvannak az egyenletei, nagyon egyszerűen levezethetőek a négyeskoordinátákból. Az x tengely menti mozgás esetén két test egymáshoz viszonyított sebessége:
v_x=(v_1-v_2)/(1-v_2/(cc)v_1)
Menjen mindkét test fényebességgel egymással szemben, tehát |v_1|=|v_2|=c, így v=2c/2=c. Tehát valóban igaz, hogy maximum fénysebességgel tudnak haladni a dolgok a relativitáselmélet értelmében, hiába mennek egymással szemben mindketten fénysebességgel. Ennek oka, hogy v=v_1-v_2, Galilei-féle sebességtranszformáció csak kis sebességeken igaz. Mivel ezt tapasztalatra alapozták, biztos, hogy jó kis sebességeken, és ha megnézzék a relativisztikus sebességtranszformációt, akkor ezt látjuk is:
v_x=(v_1-v_2)/(1-v_2/(cc)v_1)
v_1<<c és v_2<<c, ekkor v_2/c^2~0, így v=v_1-v_2
Tehát a relativisztikus eset visszaadja határátmenetben a klasszikus elméletet. Ezt azért írtam le, mert a v+c=c otrombaság. Matematikailag ez csak v=0 esetben igaz. Értem mit akartál vele mondani, de azt úgy kell mondani, ahogy leírtam.
Hármas válaszoló:
Az összes oldal amit belinkeltél szennylap, kivéve wiki-t, ha ott volt köztük, már nem emlékszem. Ezek minden kis apróságot felkapnak, kiforgatják és eladják. Ezeknek nem kell hinni. Azt kell elhinni, ami a Fizika Szemlében meg hivatalos kutatói oldalakon, publikációs oldalakon van fent. Másrészt nem értem mi ez a Tesla hívőség még mindig. Az összeesküvés elméleteknek sose lesz vége? A SPECIÁLIS RELATIVITÁSELMÉLET TELJESEN BIZONYÍTOTT! Ezen nincs mit támadni, a tapasztalat megmondja, hogy igaz. Az általános relativitáselméletnek is vannak bizonyítékai, egyetlen őt ellenző dolog, a kvantumelméletekkel való összeegyeztethetetlensége. Ettől független ennek segítségével lehetett megérteni a Merkúr mozgásának newtoni rejtélyeit, sőt, ezzel kell számolni és ezzel is számolnak, ha a Nap közelébe küldenek valamit. Mai napig nem tudom megérteni a relativitáselméletet ellenző embereket. Egyetlen magyarázat rá, hogy nem fizikusok, de ha nem azok, akkor miért és hogyan kritizálnak egy olyan dolgot, amit meg sem érthetnek laikusként?
Nem kell túl sokat számolgatni... Létezik egy sebesség, ami a tömegnélküli testekre vonatkozik (c)
Aminek tömege van, az ennél lassabban tud menni\haladni\terjedni.
Elvileg a teleportáció vagy a féregjáraton keresztüli utazás gyorsabb módja lehet a fénysebességgel való utazásnak (amit mai fizikával amúgyis lehetetlenség megvalósítani bármivel, aminek tömege van). Ha pedig a mágia birodalmát böngésszük, ott is létezik gondolat-sebességgel való utazás :D
#3 válaszadó, a legalja selejt zsindexet ne rakd már egy kategóriába a tudományos, hiteles weboldalakkal, mert köze nincs...se a tudományhoz, se a hitelességhez. Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!