Lehet bajunk ha nagyfeszültségű távvezeték alatt 5 méterrel elsétálunk? Ma jött velünk szembe egy dombon átívelő úton egy ilyen rendszer búgott, zúgott, és nem mertünk alatta átmenni. Felhívtuk az eont is.
"400.000 volt káros az emberi szervezetre?"
Igen. De nem 5 méterről. Mondjuk nem fogdosnám. Néhány centiről még áthúzni is képes.
"Lehet bajunk ha nagyfeszültségű távvezeték alatt 5 méterrel elsétálunk?"
Nem. Nyilván ha bajotok lehetne tőle, akkor nem vinne át út alatta, amin korábban jónéhányan átmentek - autóval vagy akár busszal is. Nem csak a határban vannak ilyen távvezetékek.
"Ma jött velünk szembe egy dombon átívelő úton egy ilyen rendszer búgott, zúgott"
Hát ha szembe jött nem csak ott lógott, akkor azért baj van :) A zúgás-búgás teljesen normális, amikor néhányszáz Amper folyik át egy vezetéken.
"Felhívtuk az eont is."
Valószinűleg kb azt mondták el, amit én is. Bár az ilyen távvezetékek nem az E.on-hoz tartoznak, hanem a MAVIR-hoz.
Hát, végül is elzúgott volna a fejetek felett. Még jó hogy nem szembejött.
Mondjuk én még nem találkoztam sétáló távvezetékkel, de megrázó élmény lehet. :D
Nem, a búgás nem veszélyes.
A levegő átütési szilárdsága 21kV/cm szóval az öt méteres távolság biztonságosnak tűnik.
"azt írják 3 méterről áthúzhat a 400kv"
Ahhoz nagyon magas páratartalomnak és/vagy nagyon durva esőnek kellett volna lennnie, de akkor meg azért nem vagy arra, mert akkora a sár.
Bízunk benne, hogy szabványos a távvezeték, és akkor nincs baj kerékpárosnál sem.
Apróság ugyan, de 400 kV csak a fázisok között van. Te meg nem a fázison biciklizel.
Apróság ugyan, de a fentebbi átütési szilárdság érték az csak egy centi körül érvényes, nagy mértékben tud az változni.
Szerintem a három méter az nem átütési, hanem biztonsági távolság.
Amúgy az utoljára érvényes magyar szabvány szerint a 400 kV-os távvezeték föld feletti legkisebb magassága külterületen 8 m - és ez maximeleg madzag esetén egy métert még csökkenhet.
A jelenleg érvényes rendelet szerint külterületen vezeték alatt max. 4 m magas biciklivel (traktorral, űrrakétával, páncélozott elefánttal, stb) lehet közlekedni.
De, kedves kérdező, volt nálad lézeres magasságmérő?
Nem, de legközelebb majd viszek.
Figyelj, úgy zakatolt búgott, zúgott az a vezeték mint egy hajnyírógép. Bármennyire is szabvány, nem szabvány, én nem mertem alatta átmenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!