Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért kellett nekünk technológ...

Miért kellett nekünk technológia, technika új vívmányai? Nem lenne-e jobb visszatérni a kevésbé modern világhoz?

Figyelt kérdés
Az emberek által kreált technológiának köszönhetően destruktív hatást észlelhetünk környezetünkben. Például légszennyezettség, és sorolhatnám. Ami mégis a legfontosabb és kiemelném az elgépiesedés, és a kapcsolatok elszemélytelenedése. Ez a folyamat már megindult a XX. században, ma hatványozottan van jelen. Ha mindenki másként gondolja hajlandó vagyok elfogadni, várom az érveket, ellenérveket, bármit.
2015. máj. 8. 21:54
1 2
 1/12 Vree ***** válasza:
Hány éves vagy?
2015. máj. 8. 21:59
 2/12 anonim ***** válasza:
26%

meg nem lenne ekkora munkanélküliség

80-90es évek szintjére vissza állna a fejlettség azt úgy eltudnám fogadni

2015. máj. 8. 22:09
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezt pont az internetre írod ki, egy kényelmes karosszékben ücsörögve a meleg szobában villanyfénynél, miután lezuhanyoztál meleg vízben (ami egy csapon át jön a falból) és előtted a gőzölög a mikróban vagy a vezetékes gázzal működő gáztűzhelyen melegített vacsorád? :)

Ki mondta, hogy kell? Az hogy van, nem azt jelenti, hogy kell is. Nem muszáj használnod mobiltelefont, internetet, autót, és a többit, amelyek elszemélytelenítik a kapcsolataidat vagy szennyezik a környezetet. Ha nem akarod, nem használod, és máris meg van oldva a dolog. Senki sem kötelez rá, hogy használd a technika vívmányait.

2015. máj. 8. 22:09
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Így is rogyadozik ez a sárgolyó a 7 milliárd ember alatt, hát mi lenne itt, ha a 20. század előtti szintre jutna a világ? Segítek: Vagy 80 százalékunk éhen halna.

Amúgy meg nem kellett semmi, de az ember mindig jobbat, kényelmesebbet, újabbat akar és ennek a modern világunk az eredménye. És én köszönöm, tökéletesen meg vagyok elégedve a jelennel, mert minél korábbra megyünk a múltban, kb. annál szarabbak az életkörülmények.

G.

2015. máj. 8. 23:12
 5/12 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszolók!

Valóban paradoxon, hogy miközben itt ülünk a gép előtt ellene is vagyunk, vagy inkább vagyok. Valahogy belekényszerültem. Okostelefont nem voltam hajlandó venni, mobiltelefonom is nem régóta van csak, laptopot sosem használtam.

Sokkal rosszabb életkörülmények voltak régebben. Szerintetek ma szennyezettebb a levegő vagy 30-40 évvel ezelőtt volt szennyezettebb?

Felgyorsult a világ, az emberek, mindenki egy közelgő világvégét vizionál. Miért is?

2015. máj. 9. 09:41
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"Sokkal rosszabb életkörülmények voltak régebben. Szerintetek ma szennyezettebb a levegő vagy 30-40 évvel ezelőtt volt szennyezettebb? "

CO2-vel ma. Porral pl. 50 éve szennyezettebb volt a levegő, mint ma.

"Felgyorsult a világ, az emberek, mindenki egy közelgő világvégét vizionál. Miért is?"

Azért gyorsult fel, mert ma sokkal hamarabb eljut az információ az egyik embertől a másikig, mint korábban bármikor. 300 éve még kellett két hét, hogy mondjuk egy dél-spanyolországi ütközet eredménye eljusson a dánokhoz (lovasfutár). Ugyanez 150 éve már csak két napba telt (postagalamb), ugyanez ma már egy percnél is rövidebb idő.

A másik dolog, hogy az információ feldolgozásának sebessége is jelentősen megnőtt, a számítógépeknek köszönhetően. Gyakorlatilag a várakozási idők rövidültek le, a múltbéli információáramlás sebességéhez képest.

Ezen kívül pedig az utazások sebessége is lényegesen lecsökkent. 500 éve még kellett egy év, hogy Európából lejuss Amerikába. 200 éve még mindig 3 hónap volt az út, 100 éve még mindig egy hónap, ma meg már fél nap alatt ott lehet lenni.

De ugyanez igaz kisebb távolságok esetén is. 300 éve csak gyalog jutottál át a szomszéd faluba (kb. 5 km), ami egy óra hossza volt. 50 éve már 25 perc alatt megvolt ez a táv biciklivel, 25 éve busszal 10 perc, ma meg már kocsival 5 perc alatt ott vagy.

Az meg, hogy mindenki világvégét vízionál, az azóta így van, mióta emberré váltunk. Csak a vízió tárgya változik, háromszáz éve még a Fenevadtól féltek az emberek, ma meg a meteorok és az atomháborúk a slágerek.

Egyébként én pl. nem vízionálok világvégét, akkor én senki lennék? :)

2015. máj. 9. 10:45
 7/12 anonim ***** válasza:

Amikor valamelyik szeretted szorul az orvostudomány vívmányaira, akkor rájössz, hogy a fejlődésre szükség van. Nem kívánom, de az én családomban elég gyakori a rákos megbetegedés, elhiszed, hogy hálás lennék ha még ennél is gyorsabb lenne a fejlődés?

Ha rád dőlne egy épület és egy új radarral kutatnának túlélők után ami sokkal pontosabb mint amik eddig voltak, szerintem te is istenítenéd azt aki kiötlötte, meg azt is aki a darut találta fel, hogy leemelhessék rólad a betondarabokat.

amikor hiányzik valaki csak bepötyögöd a telefonba, hogy ne kerüljön pénzbe okostelefont használsz, és azon valamelyik alkalmazást, amit egy programmal írtak számítógépen.

Ha elrabolnak és van nálad egy ilyen okostelefon, szépen be tudnak mérni, és megtalálni még az előtt, Mielőtt megerőszakolnak, vagy eladják a szerveid...nem minden esetben ilyen egyszerű, de akik ennek a segítségével menekültek meg, azok hálásak a technológiáért.

Lehet sorolni, de a legfontosabb a technológia érted is van. Esetenként ellened is, amikor milliókat érő papírokat kell kinyomtatnod csak a nyomtató bedöglik( mondjuk egy adás-vételi szerződés)

Viszont abban igazad van, hogy a technológia odáig vitte az embert hogy sokszorosan szétrobbanthatnánk a Földet, de amíg ez nem történik meg, igyekezz tartalmasan élni az életed, és nyugodtan használj vadiúj kütyüket :)

2015. máj. 9. 13:19
 8/12 anonim ***** válasza:

A tudomány és a technika vívmányait mindenki használhatja előnyére de hátrányára is. Például ha van egy vízórád, akkor az a szolgáltatónak előny, hisz neki pénzt hoz, de neked hátrány mert olyanért fizetsz ami ingyen is lehetne. De ha van egy fúrt kutad házi vízművel, akkor az neked előny és jó választással használtad ki a technikai lehetőségeket mert tettél róla hogy a családoddal ne legyetek mások profittermelő rabszolgája. Tehát nem kell visszatérnünk az őskorba vagy egy jurta sátorba és nem szükséges meggondolatlanul minden technikai vívmányról lemondanunk. Csak arról a formájáról ami neked káros, ami életed nem előbbre viszi hanem hátrébb. Az persze igaz hogy sok ember használja ki a technikai lehetőségeket tisztességtelen haszonszerzésre, mások becsapására vagy akár környezetünk vagy mások egészségének rombolására. Rajtunk múlik hogyan élünk a tudomány és a technika nyújtotta lehetőségekkel.

Az esetleges munkanélküliségért is hiba lenne a technikát okolnunk ahogy az ipari forradalom idején tették. Vagy például a bankkártya csalók ellen sem úgy kell védekeznünk hogy beszüntetünk minden bankkártyát. Vagy a pollen allergia ellen sem úgy kellene hogy kiirtunk minden növényt. A pollenre rakódó Diesel-kipufogófüst okozza a pollen allergiát. Erre mit teszünk? Irtjuk a növényeket. Pedig a Földön a növények voltak itt előbb és a Diesel-motorok azok amik nem ide valók hanem helyettük majd kell modernabb és akár olcsóbb megoldás.

Én is úgy látom hogy rosszul használjuk ki és rosszul élünk a technika adta lehetőségekkel. Például a bűnözők egyenesen visszaélnek vele. Mások meg tisztességtelen de korrupcióval törvényessé tett profitszerzésre használják fel. Jóra és előnyünkre kell használni. Különben tényleg nem lenne értelme a technikának ha nem előnyt hanem például szolgaságot okoz.

2015. máj. 9. 17:03
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Tulajdonképpen a 70' években megvoltak a tervek környezetbarát oxigénnel, vagy vízzel hajtott autókra. Ha jól tudom 2 magyar feltaláló akarta publikálni majd az olaj bizniszben érdekelt úriemberek adtak nekik egy rahedli lóvét hogy x évig ne alkossanak ilyen autót. Belementek, majd x év múlva különös körülmények közt elhaláloztak...
2015. máj. 9. 19:57
 10/12 anonim ***** válasza:

"De ha van egy fúrt kutad házi vízművel, akkor az neked előny és jó választással használtad ki a technikai lehetőségeket mert tettél róla hogy a családoddal ne legyetek mások profittermelő rabszolgája."

Ez így igaz, csak annyit érdemes még hozzátenni, hogy a házi vízmű nem terem csak úgy a kertben, és fúrt kút szükséges hozzá, aminek méterét 10E Ft-ért fúrják átlagban. Ha mondjuk 20 méteren találsz tiszta, iható vizet, az máris 200.000 Ft-odba került, és még mindig csak egy lukad van a földben. Az alá kell még egy szivattyú, amelyik 20 méterről feltolja a házadba a vizet megfelelő nyomással, ami alaphangon 100.000 körül van, de inkább 150.000. Ki kell hozzá építeni a csőrendszert, mondjuk legyen az egész eddig 400.000 Ft-odban utánamászkálással, mindennel együtt. Tehát a kb. 1000 Ft-os vízdíjjal számolva, ha havi 5 m3 vizet fogyasztasz, akkor kb. 80 hónap alatt hozza vissza a befektetési költséget. Hozná, ha ingyen működne, de az üzemeltetéshez ugye áram is kell. Így nagyjából 10 év lesz, mire visszahozza az árát - ekkorra pedig kábé vehetsz is egy új szivattyút, ami újabb 5 évvel hosszabbítja meg a rendszerüzemetetés költségeit.

Vagyis nagyjából 15 év múlva kezd majd a házi vízmű plusszot termelni, egy átlagos háztartásban.

Ilyet legfeljebb akkor éri meg telepíteni, ha nagy mennyiségű locsolóvízre van szükséged, és elmegy kb. havi 20 m3 víz minimum átlagban. Ennyi vizet viszont már inkább üzemi körülmények között használnak fel, nem egy átlagos háztartásban.

2015. máj. 9. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!