Ha jól tudom a színképből nézik ezeket ki, mivel ott a vonalak eltolódnak, de honnan tudják, hogy el van tolódva? Arra tudok gondolni, hogy egy adott anyagra jellemző vonalak helyét tudják, így ha van eltolódás, akkor azt látják és ki is tudják számolni a sebességet, de galaxisok esetén is ilyen specifikus lenne a dolog? Annak egyáltalán milyen a színképe?
2015. máj. 4. 22:04
1/6 anonim válasza:
Csillagoknál a vonalak egymáshoz képesti helyzete jellemzi milyen anyagból állnak. Ugye általában nagyrészt hidrogénből és héliumból, ezekre a vonalakra rá lehet ismerni, és meg lehet nézni, hogy mennyivel vannak eltolódva a földön mért, „álló” hidrogén és hélium színképvonalaihoz képest.
Galaxisoknál a spektrum folytonosabb, így ott a fekete test spektrum eltolódását lehet mérni szerintem első sorban (bár ehhez kell feltételezni, hogy átlagosan milyen csillagokból állhat a galaxis). De azt is el tudom képzelni, hogy a galaxisok spektrumában is vannak valamilyen vonalak, amiket ügyesen ki lehet használni.
2015. máj. 4. 22:50
2/6 anonim válasza:
Igen igen..minden atomnak van egy jellemzője, ami az univerzum tágulása miatt a galaxisok fényében eltolódva mutatkozik meg. Ha közelednének a galaxisok a szinkép vonalai sűrűbbek lennének, míg a tágulás miatt esetünkben ritkábbak. Ebből a különbségből ki lehet számítani, hogy mennyire van messze a galaxis. A sebességet tudjuk,( amivel jön a fény) viszont a Hubble állandó nem annyira állandó, de megközelítőleg pontos érték. Ezek alapján különböző képletekkel tudunk következtetni a tágulás sebességére, és a galaxis távolságára.
2015. máj. 5. 07:57
3/6 anonim válasza:
Pontosítok, még Mielőtt valaki belekötne, a galaxis fényének sebességét tudjuk, hogy fénysebesség. A galaxis természetesen nem "mozog" a térben, hanem a tér tágul.
2015. máj. 5. 12:02
4/6 A kérdező kommentje:
Valahogy így gondoltam, köszönöm a válaszokat! Még egy kérdésem lenne. Honnan tudjuk, hogy a galaxisok nem mozognak? Egymáshoz képest ki vannak mérve? Mert ugye minden relatív, ha úgy nézzük.
2015. máj. 5. 12:34
5/6 anonim válasza:
Valóban minden relatív, tehát valamihez viszonyítva tudjuk megadni egy galaxis mozgási sebességét. Ezért kell egy másik vonatkoztatási pont, amihez képest mérjük a mozgó galaxis sebességét (önmagában a sebességnek nincs értelme). Általában a Földhöz (ill. a Tejútrendszerhez) képest szokták megadni az egyes galaxisok sebességét.
Tehát a galaxisok igenis mozognak, legalábbis egymáshoz képest távolodnak vagy közelednek.
2015. máj. 5. 19:08
6/6 poiu válasza:
Jesz, minden galaxis mindegyikhez képest távolodik a távolságuk függvényében. Amúgy a vöröseltolódást a villamoson is megfigyelheted, annak a valószínűsége, hogy egy nőnek vörös a haja, a korának függvénye (a pontos képlethez kell a Hubble állandó).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!