Az emberek sokan még gondolják azt, hogy régen nem volt hideg tavasszal és a tavasz az másról se szól csak langymelegről? Valamint régen melegebbek voltak a tavaszok?
Ma egy poszt alatt azon ment a panaszkodás, hogy nincsenek már tavaszok, minden tavasz mostanában arról szól, hogy elfagy minden és tél van.
Én ezt nem értem. Régen sokkal zordabb hidegek voltak márciusban is, 2013 kivételével, mikor fiatal voltam a 80-as években is rengeteg hideg március volt és 87-ben márciusban be volt fagyva a Balaton is.
A 90-es években pedig 1996-ban végig tél volt márciusban, hótakaró is volt 2 héten át és nagyon kemény fagyok. 1997-ben április 22-én reggel havazott, egész nap csak 0, +1 fok volt. Miért gondolják azt, hogy manapság lettek hidegek a tavaszok? Én inkább azt mondom manapság melegebbek sokkal, tavaly konkrétan 30 fok volt április elején és március végén húsvétkor is póló, rövidnadrág kellett. Idén már március 8-án rövidnadrágban voltam és pólóban, 22 fok volt. Szerintem az emberek téveszmékben élnek és rosszul emlékeznek vagy csak szelektíven és csak a jóra és a rossz kikopott nekik.

Szerintem sem hidegebb, sem melegebb nem lett a tavasz, ezt így általánosítani nem lehet.
Nekem inkább a kiszámíthatatlanság tűnik fel, amit gyerekkoromban (38 vagyok) annyira nem figyeltem meg.
Mostanában néha már a naptári tél végén van késő tavaszi "hőség", a haszonnövények "felébrednek", aztán persze el is fagy minden. Édesapám gyümölcskertész volt, ezért az időjárás gyerekkorom óta meghatározó része az életünknek, szóval régen is emlékszem késői fagyokra (nem véletlen a fagyosszentek elnevezés, tehát nem újkeletű dolog ez), de nem volt azért minden évben ez a menetrend...
Ja, viszont a tél tél volt, hóval, tartós fagyokkal, ez sem jellemző manapság, el is szoktunk tőle, szerintem ezért a psziché is bekavar, hidegebbnek is érezzük az időt, hiába melegebb éppen, mint a sok évtizedes átlag.

"76-ban március elején -20 fok volt."
74-ben, 75-ben, és 77-ben meg március második felében szinte nyárba illő hőmérsékletek
DE, itt a tavaszok átlaga, egyáltalán nem muzsikáltak azok olyan jól. Nem 1-2 melegrekordon múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!