Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Földrajz-zsenik és geomérnökök...

Földrajz-zsenik és geomérnökök! Ez valóban igaz?

Figyelt kérdés
Ahol jó minőségű termálvíz található a föld mélyén, ott a termőföld is jó minőségű lehet, vagy inkább ellenkezőleg? Vagy nincs közük egymáshoz?

2015. ápr. 28. 23:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Semmi köze a két dolognak egymáshoz. A termőföld vastagsága 60-80 cm, míg a termálvizek több száz méteres mélységben vannak.
2015. ápr. 29. 08:42
 2/11 Wadmalac ***** válasza:

Nem tudom, hogy a felszivárgó kénes és egyéb gázok illetve vízgőz milyen befolyással lehetnek a talajminőségre. Hajdúszobolszó környékén télen a szántóföldek folyamatosan gőzölögnek.

Ezen felüli összefüggést nehezen tudok elképzelni.

De nem is vagyok sem földrajz-profi, sem geofizikus. :)

2015. ápr. 29. 08:53
 3/11 anonim ***** válasza:
Ami gőzölgést látsz az a talaj nedvességtartalmától van nem a "kénes és egyéb gázok"-tól. Egy-egy szénhidrogén kutatásnál is szokták mondani a helybeliek, hogy itt van gáz az biztos, hiszen a 10-20 m-es fúrt kút vizéből kijövő gázt meg lehet gyújtani. Persze, mert az a mocsárgáz. Az is metán. A termál vizek, a szénhidrogének vastag, több száz méter vastag víz- és gázzáró rétegek alatt vannak, nincs kigőzölgés, szivárgás. Ha így lenne, akkor az évmilliók folyamán az összes szénhidrogén tároló lassan eltűnne.
2015. ápr. 29. 09:07
 4/11 Wadmalac ***** válasza:
Nem látom be, természetes termálvíz-források miért ne vezethetnének a talajvízbe.
2015. ápr. 29. 10:01
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem baj, nézz utána. Több évi egyetemi képzést nem lehet itt elmondani.
2015. ápr. 29. 10:04
 6/11 Wadmalac ***** válasza:

"Több évi egyetemi képzést nem lehet itt elmondani."

Erősen kétlem, hogy erre válasznak több éves egyetemi képzés kellene.

Termálvíz nem azóta ismert, hogy le tudunk fúrni.

A természetes források is feljutnak a vízzáró réteg fölé, tehát a talajvízzel keveredés nem tudom, miért lenne kizárt.

Azt nem kétlem, hogy Szoboszlónál tényleg csak a magasabb talajhőmérséklet a gőzölgés oka és a termálvíz közvetlenül nem játszik szerepet.

De ez a kérdésre még nem válasz.

Azt meg kizártnak tartom, hogy erre csak "minekmondjamúgyisbutavagyhozzá" választ lehet adni.

2015. ápr. 29. 10:38
 7/11 Vilcsianyuja ***** válasza:

A közelkeleten már az ókorban is ismerték a kőolajat, és nem azért mert olyan mélyre tudtak fúrni :) Hanem mert természetes vetődések mentén elérheti a felszínt az is. Ahogy a termálvíz is.

Pár ezer éve használja az ember a hőforrásokat. Nevében is benne van, termálvíz tör a felszínre. A rómaiak egész fürdőkultúrát alapoztak a hőforrásaikra. Az egy dolog, hogy Magyarországon bárhol lefúrnak jó mélyre, valószínűleg találnak termálvizet, de a legtöbb ismert termálfürdőnk helyén már eleve felszínen vagy felszínközelben volt. Miért ne volna lehetséges, hogy ásványi anyagokkal telítse a talajt.

Én egy másik vetületre is gondoltam, arra, hogy a termálvíz vulkanikus aktivitás velejárója, és a vulkanikus talaj közismerten jó minőségű, ahol a kettő előfordul, annak ugyanaz a kiváltó oka, a vulkánosság. Persze ez nem általános, mert ugyebár a folyóhordalékkal feltöltött síkvidékek talaja alatt (ami szintén nagyon termékeny) is lehet termálvíz a mélyben, ami esetleg tényleg fel sem tör, ott bizonyosan nincs összfüggésben a kettő.

Az, hogy esetleg ronthatja a termálvíz a talaj minőségét közvetlen felszínre törés esetén, szintén el tudom képzelni, ha esetleg túl tömény, túl nagy az ásványi anyag-tartalma vagy extrém kémhatású. Ez a magyar termálvizeknél nem hinném, hogy előfordul.

2015. ápr. 29. 11:15
 8/11 Wadmalac ***** válasza:

Esetleg kis mennyiségben a vasas-timsós vizek talán jót tehetnek, de valószínűleg inkább szikesedik, romlik a minőség.

Egyébként szerintem nem kizárt, hogy éppen ott van javulás, ahol NINCS semmi termálvíz talajba kerülés, csupán a télen is magasabb talajhőmérséklet tesz lehetővé jobb termőtalaj-minőséget, gyorsabb a humuszképződés vagy ilyesmi.

2015. ápr. 29. 11:46
 9/11 A kérdező kommentje:

Két okból kérdeztem:

1. Én Kunszentmártonban élek, és a környéken 60 aranykorona értékű földnél rosszabb minőségű termőföld nincs, pedig alattunk termálvíz van. Ebből van néhány feltört kút, de nem nincsenek fürdő. Tőlünk 8km-re viszont Cserkeszőlő a termálfürdőjéről híres. Ott viszont elég homokos már a talaj és a termőföldek sem annyira jó minőségűek. Bár Bács-Kiskun megyét köztudottan az elsivatagosodás fenyegeti, csak 8km-rel van közelebb cserke, még is teljesen más a földszerkezet.

Ne haragudjatok ha hülyén fogalmazok, sosem voltam földrajz zseni, de ez érdekelne! :) Köszönöm a válaszokat!

2015. ápr. 29. 20:02
 10/11 A kérdező kommentje:
*nincsen fürdő
2015. ápr. 29. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!