Miért van szukség az inflácioselméletre?
PÜ-re válaszként, biztos, hogy nem én vagyok a szabatos válaszra az embered. Sokkal mélyebbre menő válaszokat kaphatsz az itt kolbászoló szakirányú vagy legalábbis képzettebb fizikusoktól.
A dolog lényege, ha nem tévedek, hogy a csillagászati mérési eredmények alapján az ősrobbanást rögtön követő első tágulási ciklusnak (a térre vonatkozóan) rendkívül gyorsnak, a fénysebességnél gyorsabbnak kellett lennie. Erre utalnának ebből a "nulladik másodpercből" származó gravitációs hullámok, ha megtalálnák (tavaly volt nagy sikítozás, hogy megtalálták, aztán visszavonták).
A térben, mint viszonyítási rendszerben semmi sem lépheti át a fény sebességét (sem fel- sem lefelé, azt senki sem mondta, hogy nem lehet gyorsabb).
Azt viszont nem írja elő semmi, hogy maga a tér ne tágulhatna a fénysebességnél gyorsabban.
Nem magyarázatként, csak elgondolkodtatónak:
Ha az univerzum tágulása mindig kisebb volt a fénysebességnél, akkor látnunk kellene az ősrobbanást, ill. az azt megelőző állapotot!(?)
(Hiszen fénysebességgel nézünk vissza a múltba, ami gyorsabb mint a tágulás...)
Szóval, kell a relativitás- és inflácioselmélet.
Senki nem állítja azt, hogy a térben bármikor bármi gyorsabban mozgott a fénynél. A fénysebesség, mint felső határ ugye a térben való mozgásra vonatkozik. Itt arról van szó, hogy maga a tér tágult gyorsabban a fénysebességnél.
Nekem anno úgy magyarázták még megboldogult egyetemista időszakomban, hogy van egy lufink, amin városok vannak és ahol emberek élnek. Ebben a lufi-világban az a szabály, hogy senki nem mehet 60 mm/h-nál gyorsabban. Elindul egy autósunk A városból B városba, ami között pont 60mm az út. Megy, megy, a megengedett maximális sebességgel, miközben valaki elkezdi a lufit felfújni jó nagy elánnal. Emberünk egy óra múlva ahelyett, hogy odaért volna B városba, azt látja, hogy az még messzebb került tőle, mint eredetileg. Fogja a mobilját, felhívja a lufirendőrséget, és feljelenti B várost gyorshajtásért. A rendőrség kiszáll, de azt látja, hogy B város épületei a lufi anyagába vannak ágyazva, azok biztos nem tudtak gyorshajtást elkövetni, így az ügyet ejtik.
Itt is ugyanaz a helyzet. Az univerzum anyaga nem követett el gyorshajtást, mert nem az mozgott a térben gyorsabban fénysebességnél, hanem az univerzum-lufi maga tágult.
Ez jó ez a lufis példa, Köszi. Viszont ha jól tudom a jelenre is ( a tágulás gyorsabb a fénynél) igaz ez.
Akkor mért csak a fiatal univerzum kapcsán beszélünk inflációról?
És a fénysebességgel mi volt a helyzet? Mert úgy tudom az gyorsabb volt, mint ma. Miért gondolják ezt? Hogy lehetséges?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!