Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ezek az anyagok veszélyesek...

Ezek az anyagok veszélyesek az egészségre?

Figyelt kérdés

Isocyanic acid, polymethylenepolyphenylene ester, polymer with alpha -hydro- omega-hydroxypoly[oxy(methyl-1,2-ethanedryl)], dyphenylmethane-4,4-diisocyanate.

Igazából egy 1.000 literes IBC tartályt kaptam amiben korábban ez az anyag volt. Faipari cégnél használták, gondolom ragasztó lehetett. Én öntözővíz tárolásra használnám. Nagyon minimális mennyiség mindig marad a tartályban, teljesen nem tudom kitakarítani csak akkor ha levágom a tetejét, de azt nem szeretném.

Jelentenek veszélyt ezek minimális mennyiségben (talán 1-2 dkg) ha öntözővizet tárolnék ebben a tartályban? Erre felénk sokan használnak ilyen tartályokat öntözővíznek - persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek károsak ezek az anyagok.

Kérem csak az írjon aki ért hozzá.

2015. ápr. 10. 19:26
 1/4 tamasmester ***** válasza:
8%

Alapjában véve minden vegyszer veszélyes, ha nem körültekintően használják. Még a Nátrium klorid is lehet hal

los , pedig az csak simán konyhasó. Locsoláskor ebbe is bele tudak pusztulni a növények. A felsorolt vegyszerek azomban még ettől is károsabbak. Vegyed kérlek a fradságot és Guglizd meg.

2015. ápr. 10. 21:38
 2/4 anonim ***** válasza:
mosd ki párliter benzinnel, utána meg valami szíroldós cuccal
2015. ápr. 11. 10:42
 3/4 A kérdező kommentje:

Oké, guglizd meg köszi. Ennyi erővel minek kérdezni bármit is. Végül is orvos se kell, ráguglizok mi a bajom aztán megműtöm magam. Meg atomerőművet is építhetek, mert az is le van írva valahol.

Hiába találom meg a wikipédiában pl., túl sokat nem mond nekem erre a konkrét dologra, hogy ilyen minimális mértékben és ennyire felhígítva öntözésre használva jelent-e kockázatot.

Nyilván nem meginni akarom.

Viszont egy vegyész esetleg tudna írni közelebbit. Pl. lebomlanak-e ezek, számít-e ilyen csekély mennyiség bármit is.

Mert 1.000 literben a tartály oldalán mosás után is visszamaradt 20 g -ból a 2 g ami esetleg leoldódik az az egy köbméter, vagyis egymillió g vízben ha feloldódik könnyen lehet nem okoz semminek semmi gondot. A sósav is veszélyes, de ilyen hígításban meg is ihatnám. Na ezért kérdeztem, írtam is hogy csak aki ért hozzá.

Egyik ismerősöm pl. az udvarán kimosta a tartályt (az enyém már egyszer magas nyomásúval kimosott) kifolyt belőle ami a tartály oldalán maradt aztán az ég világon semmi nem történt. Se vele, se a növényekkel. Már abból öntöznek.

Én meg gondoltam ha hozzáértőtől olyan választ kapok akkor levágom a tetejét, hogy belemásszak és teljesen ki tudjam pucolni. Viszont ha nem szükséges ennyire akkor hagynám így, mert jobb ha nincs szétvágva a tartály.

2015. ápr. 11. 20:50
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire vagyok hozzáértő, de elég sok kémiát tanultam. Azok közül az anyagok közül amik ebben a tartályban voltak, van elég veszélyes anyag is (izociánsav). Viszont nem lehet tudni milyen koncentrációban tartalmazta a tárolt anyag ezeket a vegyületeket. Ezen vegyületek egy része polimer, amit valószínűleg vízzel nem tudsz teljes mértékben eltávolítani, ehhez inkább szerves oldószer kéne, csak utána akkor meg az maradna benne. Ha van rá kereted, akkor acetonnal mosd ki, ami mind az apoláris, mind a poláris anyagokat képes oldani, majd ezután kiszárítani (1-2 óra szellőzés), és utána nagy nyomásúval kitisztítod. Ha ezeket megcsinálod szerintem nem lesz vele baj, bár mondom nem vagyok szakember.
2015. ápr. 17. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!