Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Azt gondoljátok, hogy a...

Azt gondoljátok, hogy a matematika mindennek az alapja?

Figyelt kérdés
2015. ápr. 4. 23:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

A muveszeteknek is a matematika a nyelve, hiszen fizikan alapszanak.

Pl. egy vers ritmusa tiszta matek. Egy kep szinei vagy egy dal hangjai elektromagneses hullamok, amiknek lerajzolhato a szinuszgorbeje.

Sot, az aranymetszet is egy fix aranyszam. Kvazi, meg az ember szep- es aranyerzeke is matematikailag kodolva van bennunk.

2015. ápr. 5. 10:37
 12/18 anonim válasza:
0%
szerintem a fizika
2015. ápr. 5. 10:53
 13/18 Ozmium42 ***** válasza:
0%
Na igen, meséljetek még az imaginárius egység természeti vonatkozásairól :)
2015. ápr. 5. 10:57
 14/18 anonim ***** válasza:
#11, Én inkább az esztétikára gondoltam, nem az alkotások leírására. Tehát lehet, hogy meg lehet határozni, melyik vers a legritmusosabb, de nem biztos, hogy az lesz a legnépszerűbb. Az aranymetszés az matek, de önmagában attól még nem lesz valamiből műalkotás.
2015. ápr. 5. 10:59
 15/18 anonim ***** válasza:

Attol, hogy most meg nem tudunk mindent leirni a matematika nyelven, meg nem jelenti azt, hogy nem is letezik ra leiras.

Annak idejen a szinekrol es hangokrol sem gondoltak volna, hogy leirhato matekkal.

Nem hiszek a szubjektivitasban. Kell, hogy legyen mindennek matematikai magyarazata, meg az izlesbeli kulonbsegeknek is.

A fizikai torvenyek az osrobbanassal egyutt jottek letre, igy az univerzumban talalhato minden dologra ervenyes. İgy nem lehet az, hogy pl. a muveszetet vagy barmi mast ne lehessen a matematika nyelven leirni.

Az egy masik dolog, hogy erre mi nem vagyunk kepesek...

2015. ápr. 5. 11:18
 16/18 anonim ***** válasza:
#11 voltam, bocsi, ez lemaradt.
2015. ápr. 5. 11:18
 17/18 Vree ***** válasza:
A matematika egy nyelv, egy modellező rendszer. Ha a görögök/arabok/stb. mások lettek volna, akkor máshogy nézne ki. Mások lennének a szimbólumok, a filozófiája más sorrendben alakulhatott volna, talán-talán még a megközelítésben is lennének eltérések. De mindegy, csak egy nyelv. De valamilyen nyelvre szükség van, ha a valóságot próbálljuk modellbe rakni, és ma már mindegy, hogy a függőleges vonal és kis átlós vonal (1) jelöli az 1-et és így tovább vagy a = az egyenlőséget. Vagy hogy az egyenlőségnek mi a definíciója. Ez egy nyelv. Egy folyamatosan fejlődő nyelv. És minél többen beszélnek egy nyelvet, annál inkább lehet a segítségével információt rögzíteni vagy továbbadni.
2015. ápr. 5. 15:41
 18/18 anonim ***** válasza:

"Nem hiszek a szubjektivitasban. Kell, hogy legyen mindennek matematikai magyarazata, meg az izlesbeli kulonbsegeknek is."

Ez a kőkemény materializmus egy csipetnyi determinizmussal ízesítve. Nem vagyok ellene, én is hajlok arra, hogy az agyunk is gép, és csak bemeneti jelekre reagál. Csak azért nem erőltetem mégsem, mert ez már inkább filozófiai kérdés, és félek tőle, hogy egyszer tudományos kérdés lesz. :))

2015. ápr. 5. 18:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!