A gravitáció tényleg mindent felülír?
Ha most lenne kedvem ilyenbe belemenni, arról beszélgethetnénk, hogy a gravitáció miért egyetemesebb, mint a többi alapvető kölcsönhatás. Ugye 4et különböztet meg a Standard Modell, és ebből 2-t már egyesítettek, és várhatóan a 3. is előbb-utóbb összejön.
Namost a relativitás úgy működik, hogy a tér görbülete különböző MEZŐK lendület és energia-sűrűségén múlik. (elektromágneses mező, Higgs mező, neutrinó mezők...) Ezek mind tényezőkként vannak jelen egy egyesített tenzorban. Amikor megkapjuk ebből a végeredményt, az mutatja meg, hogy hogyan görbül a tér az adott helyen, amit úgy hívunk, hogy gravitáció. A tér pedig nyilvánvalóan minden mezőre hatással lesz a végén. Tehát (bár a kérd. nem így fogalmazta meg) a gravitáció valóban "egyetemesebb" a többi mezővel összehasonlítva.
De úgy kijelentve, hogy "felülír minden fizikai szabályt", így marhaság. A gravitáció szépen összeilleszkedik a többi fizikai mennyiséggel (máskülönben hogyan tudnánk akár csak valami súlyát kiszámítani?) és ugyanúgy meghatározza őt a többi mező, ahogyan ő őket. EZek együtt léteznek. A grav. a téridő egy tulajdonsága, de nem valami egyetemes ex nihilo csoda.
"A gravitáció képes befolyásolni a fény irányát, az idő múlását, vagy akár a méreteket is. Így értettem. A tér torzulása ami erősebb bármelyik fizikai elemnél, így értettem. De a felháborodásotokból gondolom nem így van. Idegeskedjetek még egy kicsit a gondolataimon :) bár nem ezért szántam a kérdést. Van különbség egy nyugodt beszélgetés meg egy tökönrúgás közt."
Ki ideges? Legfeljebb te, kedves kérdező.
Az, hogy a gravitáció hatással van a fényre és az idő múlására, nem jelenti azt, hogy bármilyen szabályt felülírna. Hiszen éppen bizonyos szabályok mentén teszi. Akkor írna felül minden szabályt, ha nem tudnánk rá elméletet, de tudunk, mégpedig kettőt is, eltérő érvényességi körrel.
Szóval már csak egy kérdés marad. Hol van itt a "tökönrúgás"?
Szerintem a második válaszoló csak arra gondolt, hogy amit te "gondolatmenet"-nek nevezel, az elég messze áll attól, és ő is rámutatott arra, hogy a gravitáció nem a fizikán felül álló jelenség, hanem annak része. Te legfeljebb rácsodálkoztál, hogy milyen fura dolgokra képes a gravitáció, mert neked ez szokatlan.
Vree meg kicsit előreszaladt, hogy mi minden alakítja a téridő görbületét. Jelenleg csak klasszikus elméletünk van a gravitációra, kvantumos még nincs, tehát a téridő görbületét egyelőre csak klasszikus mezők figyelembevételével tudjuk csak kiszámolni. Nagy távolságokon egyébként is csak két dolog számít: a testek tömege (és ezekből adódó járulékos mennyiségek, mint impulzus-áramsűrűség, energiasűrűség, nyomás, stb.) illetve az elektromágneses mezők. Az ezekből adódó tagok szerepelnek a téridő görbületét leíró Einstein-egyenletben az energia-impulzus tenzorban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!