Azzal próbálkoztam a linkelt programban, hogy olyan rendszert állítsak fel, ahol az egyik bolygó nap körüli pályáról átálljon egy bolygó körülire, de nem sikerült. Lehetséges ez egyáltalán?
Kínos meglepetés volna, ha kiderülne, hogy nem lehetséges, miután már szondákat küldtünk más bolygók köré. :-) Elvi szempontból nincs különbség egy 50 kilós szondácska és egy bolygó átirányítása között, csak az az eltérés, hogy a célbolygóval végül alkotott közös tömegközéppont jó magasra kerül, vagy akár a két égitest közé.
Az teljesen biztos, hogy legalább két manőver kell az átálláshoz, az egyik a letérítés a kezdeti pályáról, a másik a lefékezés az orbitális sebességre.
Kóstold meg az AstroGrav-ot, a próbaváltozat is elég jó.
Próbálgatással elég nehéz két olyan orbitális pályát találni, ahol az egyik bolygó berántja a másikat maga köré orbitra, de nem lehetetlen.
Legideálisabb esélyed akkor van: HA akkor van
"closet approatch" amikor a befogandó objektum perihelium.-ban van.
Ezzel a kis programmal az a baj, hogy nem lehet pontosan belőni, mert a koordinátarendeszere korlátolt.
Pl, csináltam olyanokat, ahol a befogandó perturbáció miatt a bolygóbacsapódott, meg olyat, mikor kilökődött, mindezt úgy hogy az x koordinátát 1-el növeltem vagy csökkentettem. A te általad várt cél a kettő közt lenne, de tizedes, vagy akár tízezredes koordináta pontosságot nem fogad el.
Ha érdekel, javaslom hogy nézz utána a Kerbal Space nevú játéknak. Ez egy NASA simulátor, ahol a te saját űrhajódat tudod egy naprendszeren beül orbitra állítani, landolni. . . Arra remek a program, hogy szemléltesse, milyen nagy pontossággal be kell lőni a pályákat, hogy pont befogjon a cél objektum, meg am fun.
Ez is majdnem…
body 1:
- mass: 200
- position: 0,0
- velocity: 0,0
body 2:
- mass: 10
- position: 160,0
- velocity: 0,120
body 3:
- mass: 0.1
- position: -180,0
- velocity: 0,-50
accurate: 7
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!