S.M.J. kérdése:
Milyen összefüggés van a lencsék fénytörési mutatója és a fényáteresztés minősége között?
Figyelt kérdés
Utánajártam, hogy a szemüveglencsékhez 1,5 és 1,9 közötti fénytörési mutatójú műanyagot, vagy üveget használnak az optikusok. Sejtem, hogy a nagyobb számmal rendelkező anyag a jobb minőségű, de miért? Vagy ez sem igaz?2015. márc. 28. 18:51
1/4 anonim válasza:
Vékonyabb, emiatt könnyebb lencsét lehet csinálni, ez az előnye.
2/4 A kérdező kommentje:
Igen ezt az előnyét olvastam, de mi van a fényáteresztéssel? Milyen fizikai magyarázata van a fénytörés és a fényáteresztés viszonyának? És miért jobb az a lencse, amelyik jobban megtöri a fényt, ha egyáltalán ez az állítás igaz?
2015. márc. 28. 20:12
3/4 anonim válasza:
Tudnád definiálni, mi az a "fényáteresztés minősége"?
4/4 A kérdező kommentje:
Arra gondolok, hogy a különböző anyagok - például a plexi, a polikarbonát, a sima üveg, az opálüveg, a víz stb.- különböző mértékben engedik át a fényt magukon. Abban biztos vagyok, hogy az anyag vastagsága is legalább egyenes arányban befolyásolja az átengedett fény mennyiségét. A kérdésemben azonban speciálisan az optikusok által használt anyagok érdekelnek. Lehet, hogy csak annyi az összefüggés a nagyobb fénytörési mutatójú anyag jobb fényáteresztő képessége és az anyag minősége között, hogy vékonyabb a lencséje, ezért kevesebb a "fényveszteség"? Nem tudom. De, ha ez így van, akkor azonos fénytörési mutatójú műanyag lencse és üveglencse azonos mennyiségű fényt enged át magán, pedig ez szerintem nagyon nem valószínű.
2015. márc. 29. 08:43
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!