Megfigyelhető világegyetem mérete?
Szóval jelenleg úgy áll, hogy az ősrobbanás 13,7 mrd éve volt és azok az objektumok, amiknek a fénye ennyi idő alatt ért el hozzánk, jelenleg kb 47 mrd fényévre vannak tőlünk a tér tágulása miatt, vagyis számunkra - jelenleg - ennyi a megfigyelhető világegyetem sugara. Ami ettől kijjebb van, annak a fénye - vagyis bármilyen információ - nem juthat el hozzánk.
Nade. Mi van ha trükkösen azt csinálom, hogy összejátszok egy tőlem bizonyos, de még látható távolságra lévő civilizációval, aki számára a megfigyelhető világegyetem "széle" abban az irányban, amerre ő tőlem van, odébb van értelemszerűen, mint az enyém. A sugár persze neki is ugyanannyi (47 mrd), de neki lefed olyat, amit nekem nem, csupán csak azért mert ő máshol van. Szóval őneki van információja arról a számomra ismeretlen területről és ezt tovább tudja passzolni nekem, mert egymást látjuk. Hoppá!
Attól most tekintsünk el, hogy technikailag hogyan, valamint, hogy elég hogy is mondjam vontatott beszélgetés lesz ez (több milliárd éves postafordultával) a nagy távolságok miatt, de logikailag működik. Ha pedig tovább gondoljuk egy láncba az egészet, akár az egész létező világegyetemet megismerhetjük így, nem?
Hasonlattal: ha max 1 km-es sugarú körben hallom a hangokat a sivatagban a nagy semmiben (és ezért semmit nem hallok abból, amit 1 km-ről távolabbról mondanának nekem), akkor megkérhetek valakit tőlem 800 méterre, hogy közvetítsen a tőlem 1500 méterre álló és köztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!