Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért sötét a Merkúr ege?

Miért sötét a Merkúr ege?

Figyelt kérdés
...Pedig a legközelebb van a Naphoz.
2015. márc. 20. 12:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Akkor látod a fény, ha megtörik/visszaverődik valamin/ről. Mivel a Merkúrnak nincs állandó légköre, így a fénynek nincs min megtörni -> nem látjuk.

Természetesen, ha a Napra nézel a Merkúr felszínéről, akkor látod a Napot.

2015. márc. 20. 12:54
 2/13 anonim válasza:
ez engem is érdekelne.és akkor a merkúron állva is teljes sötétség van?ha lelépnék a felszínére nem látnám a talajt ami a lábam alatt van?
2015. márc. 20. 13:03
 3/13 anonim ***** válasza:

Mármint az árnyékos oldalán?

Ott elég sötét van. Csak a csillagok látszanak.

2015. márc. 20. 13:24
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Örvendek, hogy mást is izgat ez a kérdés. :)

Másik, hogy akkor a hang sem hallatszódik, ugye? De lehetséges, hogy teljesen néma csend van a Merkúr felszínén? A becsapódó üstökösöket sem halljuk? Olyan lenne a Merkúr felszínén, mintha teljesen süketek lennénk?

2015. márc. 20. 14:02
 5/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

"ez engem is érdekelne.és akkor a merkúron állva is teljes sötétség van?ha lelépnék a felszínére nem látnám a talajt ami a lábam alatt van?"

Nem.

Nem arról van szó, hogy sötét van. Sőt, állatira nincs sötét, annyira világos van a napos oldalon, hogy elpárolog az ólom, védőfelszerelés nélkül a talajra nézve tizedmásodperc alatt megvakulnál.

Arról van szó, hogy maga az ég sötét, csak a nap maga világít. Ott ül az égen a vakító nap, annak koronáján kívül viszont az éjfekete csillagos ég, mert nincs légkör, ami szórná a fényt.

A Holdon ugyanez a helyzet.

2015. márc. 20. 14:13
 6/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Olyan lenne a Merkúr felszínén, mintha teljesen süketek lennénk?"

A légüres tér már csak ilyen. nincs légkör = nincs hangterjedés.

2015. márc. 20. 14:14
 7/13 anonim ***** válasza:

Köszönöm Wadmalac, fájó szívvel olvastam a kommenteket, és azt vártam, hogy valaki előjöjjön végre a Holddal...

a Holddon tökéletesen ugyan ez van, mint amit a Merkúrról kérdezgettek. Arról meg bizonyára elég képet láttatok, hogy tudjátok, hogy látszik a felszíne (van fény), az "ég" (valójában légkör híján ege sincs) pedig sötét. A hang pedig nem terjed, mert nincs közvetítő közeg, csakúgy mint az űrben.

2015. márc. 20. 15:15
 8/13 A kérdező kommentje:
Ez egészen fantasztikus, úgy értem, hiába értem (most már), hogy nincs hang, egyáltalán semmi, döbbenetes látvány lehet, mikor becsapódik a sok üstökös, változik a felszín, hegyek emelkednek ki a földből - és mindez teljes némaságban!
2015. márc. 20. 15:35
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Az üstökös a Nap körül kering :) amik becsapódnak, azok a hullócsillagok (meteorok). Ezek normális légkörrel rendelkező bolygó esetében ugye elégnek, mint ahogy a Földön is, ebből származik a fénycsóva, amit húznak maguk után.

Mivel a Holdon légkör sincs, így fénycsóva sem lenne, valóban észrevétlenül, és hang nélkül csapódnának be a meteorok. Azonban nem tanácsos a közelében lenni, mikor ez bekövetkezik, mert a szétszóródó törmeléket (közegellenállás híján) nincs, ami fékezze, így hatalmas erővel szóródik szét, akár több km-es körzetben.

2015. márc. 20. 16:02
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
A talajban a rezgéseket éreznéd :)
2015. márc. 20. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!