Az elég erős fény képes átvilágítani egy acéllemezt?
Nem a fényerőtől, a hullámhossztól. :p
(Sir Butcher már elmondta)
Amúgy a röntgen és a rádióhullám is fény (elektromágneses sugárzás), csak más hullámhosszon.
Lényegében úgy képzeld ek, hogy minél nagyobb a hullámhossz, annál 'szélesebbek a fény rezgéshullámai. Ha kicsi, akkor át tudnak menni az anyag részecski között. Ha nagy, akkor nekik ütközik és nagyobb része elnyelődik (hővé alakul) vagy szétszóródik.
De a fémek amúgy különlegesek, hála ennek a dolognak:
A "bőrhatás" azt mondja, hogy a váltóáram jó vezető anyagban úgy oszlik el, hogy az áramsűrűség a felületén a legnagyobb.
Ahogy Maxwell törvénye is mondja, jó vezetőkben az elektromágneses hullám amplitúdója exponanciálisan csökkenni fog, ahogy beljebb haladsz.
A "bőrmélység" azt adja meg, hogy milyen mélységben csökken az amplitúdó 1/e-re.
A fémes anyagoknak nagyon alacsony bőrmélysége van, tehát a fény nem tud áthatolni rajtuk. (Ezért is tükröződnek, már ha tiszták nyilván.)
Fényvezetésről hallottál már?
Nem a csonton megy át a fény ilyenkor, hanem szépen megkerüli. A testi szövetek eléggé átlátszóak, csak a csont nem, meg a zsír.
@13
3-as vagyok, ugyanezt mondtam, de lepontoztak valamiért
De, egyenesen terjed, csak ugye az ujjadban sokszor megtörik.
Valamint az a kék LED gyanús nekem (hogy több frekvencia is van benne - prizmával vizsgáltad már?)
Esetleg az adatlapja?
Az egyiket nyilván jobban elnyelik a szöveteid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!