Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Emelt szintű kémia feladat?

Emelt szintű kémia feladat?

Figyelt kérdés

32,9 g kristályszódát (Na2CO3 * 10 H2O) teszünk 20 fokon 100 g vízbe, amjd az oldódási folyamat lejátszódása utána elkezdjük elektrolizálni az oldatot, grafitelektródok között, 4 A áramerőséggel, egészen addig, hogy éppen meginduljon az oldatból a kristálykiválás.

20 fokon a telített Na2CO3-oldat 17,9 tömegszázalékos.

a, Mennyi ideig tartott az elektrolízis?

b, Mennyi lesz az oldat tömege az elektrolízis végén? F=96500 C/mol

Valaki segítene ebben a feladatban? :) Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

Sajnos nem tudom leírni, hogy meddig jutok el, mert már az elején elakadok, hogy akkor most mennyi a só tömege. :S Az időt pl. tudom, milyen képlettel kell kiszámolni, de azzal meg sokra nem jutok így.

2015. márc. 14. 12:28
 1/7 sadam87 ***** válasza:

Először is a feladatban kristályvizes sóról van szó. Ez azt jelenti, hogy a só kristályában valamennyi víz is jelen van. Hogy egy mol sóra mennyi víz jut, azt a pont utáni szám jelzi: jelen esetben 10 mol. Ennek a víznek a tömege is benne van a bemért só tömegében, ezért először ki kell számolni (a képlet alapján), hogy pontosan mennyi tiszta Na2CO3-at mértünk be.

Az elektrolízis során csak a víz fog bomlani, azaz a só mennyisége állandó marad. Ki kell számolni, mennyi telített oldat tartalmaz annyi nátrium-karbonátot, mint amennyit bemértünk. Ebből megtudjuk, mennyivel csökkent az oldat tömege, azaz, hogy mennyi vizet elektrolizáltunk. Ki kell számolni, mennyi töltés kell ehhez, és ebből azt, hogy (adott áramerősség mellett) mennyi idő.

2015. márc. 14. 15:56
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Annyi segítséget még esetleg kaphatnék, hogy a só tömegét akkor hogyan kell kiszámolni? Tehát hogy a 32,9 grammban mennyi a tiszta Na2CO3.

2015. márc. 14. 17:59
 3/7 sadam87 ***** válasza:
Ki kell számolni egyrészt a tiszta Na2CO3 moláris tömegét, másrészt a kristályvizes forma moláris tömegét (Na2CO3 moláris tömege, plusz 10x a víz moláris tömege). A kettő hányadosa megadja, hogy a 32,9 g hányad része a tiszta Na2CO3.
2015. márc. 14. 18:25
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :) Így már szerintem menni fog.
2015. márc. 14. 18:30
 5/7 anonim ***** válasza:
Meg tudod mondani a megoldást? Mert megoldottam én is. :D
2015. márc. 14. 23:09
 6/7 A kérdező kommentje:
Azt tudom megmondani, hogy 48,25 órának kell az időnek lennie.
2015. márc. 15. 08:54
 7/7 anonim ***** válasza:

Annyi lett. :D Köszönöm szépen!

48,25 h.

2015. márc. 15. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!