Kémia egyensúlyi feladat-nem értem?
Két egyaránt 1dm3-es tartály egyikében A2 a másikban B2 képletű gáz van. A két gáz nyomása és hőmérséklete azonos. Ha az összekötő vezeték csapját kinyitjuk, az alábbi egyensúlyi folyamat játszódik le:
A2+3B2=2AB3
miközben a változatlan hőmérséklet mellett a nyomás 10%-kal csökken.
Adja meg az egyensúlyi elegy anyagmennyiség-százalékos összetételét!
ez egy érettségis feladat 2005.májusi emelt feladatsorból
persze megnéztem a megoldókulcsot, de nem jön át a lényeg.. valahogy konyhanyelven szeretnék egy magyarázatot rá :/
Az ideális gáz állapotegyenletéből indulunk ki (a gázelegyet ideálisnak tekintjük, különben elég bonyolult volna):
p*V = n*R*T
V és T állandó
R: az egyetemes gázállandó, nem gyakran szokott változni
Tehát a fenti egyenletben csak p és n változhat, változásuk arányos lesz.
p = n*(R*T/V)
Tehát ha p 10%-al csökken, akkor (mivel minden más állandó) n is 10%-al csökken.
A2 gáz eredeti anyagmennyisége legyen n(0), B2 gázé ugyanennyi (hiszen a gázok két azonos tartályban, ugyanolyan körülmények között vannak). Reagáljon el x mol A2 gázból. Az egyensúly beálltakor az anyagmennyiségek a következőek lesznek:
A2 gáz: n(0)-x
B2 gáz: n(0)-3x
AB3 gáz(?): 2x
A gázok összesített anyagmennyisége kísérlet kezdetén:
N(0)= 2*n(0)
A gázok összesített anyagmennyisége kísérlet végén:
N(t)= n(0)-x + n(0)-3x + 2x = n(0)-2x
Tudjuk, hogy N(t) = 0,9*N(0), ebből x, abból pedig gázok aránya kiszámítható.
[Megjegyzem, a fenti leírásban nem szerepel, hogy AB3 gáz, ezt csak én feltételeztem. Ha AB3 nem gáz, elvileg tudni kéne a sűrűségét, de gyakorlatilag a képződő folyadék/szilárd anyag térfogata elhanyagolható lesz (hacsak nem nagyon nagy a nyomás), valamint nem is lesz a gázelegy része, így az eredmény akkor is kiszámolható. De a feladat megfogalmazása alapján valószínűleg gáz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!