Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy jön ki az entalpia?

Ozmium42 kérdése:

Hogy jön ki az entalpia?

Figyelt kérdés
Igaz az, hogy a belső energia magába foglalja a térfogati munkát is, és az entalpia = belső energia - térfogati munka?
2015. márc. 9. 13:06
 1/5 Silber ***** válasza:

Nem. Definíciószerűen:

dH=dU+pdV

2015. márc. 9. 14:15
 2/5 A kérdező kommentje:

De pont ez az, hogy nem a pdV a térfogati munka, hanem a -pdV!

U = Q + (-pdV) + w egyéb

H = U - (-pdV) és ez ugyanaz, ami a te képleted.

Rosszul gondolom?

2015. márc. 9. 14:28
 3/5 A kérdező kommentje:
Bár a Wikipédia is azt írja, hogy az entalpia a belső energia és a térfogati munka összege, de ezt nem értem, mert a belső energia eleve tartalmazza az összes munkát, aminek a térfogati munka is a része. Ki kell vonni belőle, nem hozzádni, hogy az entalpia képlete kijöjjön.
2015. márc. 9. 14:36
 4/5 Silber ***** válasza:

Én néztem be, jogos a bőgés (beleestem az előjelhibába). A wikipedia-szócikk segített:

"Célszerűnek mutatkozott, hogy a lehetséges munkák közül a térfogati munkát leválasszák és a belső energiával összevonva, új termodinamikai függvényként kezeljék."

Az kavarja meg az embert, hogy a "térfogati munka" igazából csak a "p*V" szorzat értéke, ELŐJELTŐL FÜGGETLENÜL. Azonban ha egy negatív értéket kivonsz akkor pozitív változásként referálható rá.

Ezért (is) nehéz tanulnia termodinamikát, mert a sok apró elhagyott információ amelyek fontosak lennének egy idő után feltorlódnak.

Tehát olybá tűnik, igaz.

2015. márc. 9. 15:19
 5/5 sadam87 ***** válasza:

Hogy ha a rendszer térfogati munkát végez a környezeten, azaz megnő a térfogata (nem nyomás mellett), akkor rá nézve a térfogati munka értéke negatív (energiát ad át a környezetnek).

Könnyű belátni, hogy ha egy gázt izochor körülmények között melegítünk (ha egyéb munkavégzés nem történik) a felvett hő megfelel a belső energia változásnak. Ha izobar körülmények között melegítjük, akkor a felvett hő megfelel az entalpia változásnak (hiszen ekkor a gáz kitágul, azaz térfogati munkát végez). Könnyű belátni, hogy a második esetben több hőt kell felvennie ahhoz, hogy azonos mértékben változzon a belső energiája, hiszen ekkor a felvett energia egy részét a munkavégzésre fordítja. Emiatt ha dV>0 a rendszerre nézve, akkor dH > dU, az általad is felírt egyenletnek megfelelően.

2015. márc. 9. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!