A műveleti erősítő, hogyan integrál és differenciál?
Több oldalon is utánapróbálok olvasni, de nem értem, hogy valósítja meg, pl. az integrál számítást. Valaki eltudná magyarázni?
Ui.: erősítés kiszámítása meg a számítások amiket az iskolában kérnek róla az megy, de nem értem és ezen lenne a lényeges ha írtok magyarázatot.
Ha jól értem az integrálszámítást nem érted?
Mert ahhoz könyvek kellenek. Matek analízis témaköre......
Igazából nem a műveleti erősítő integrál önmagában, hanem az integráló műveleti erősítős kapcsolás: a kulcs abban is a kondenzátor, pontosabban a kondenzátor integráló tulajdonsága.
Szerintem ez elég jól elmagyarázza:
Nem tudom milyen szinten tanuljátok az elektrót, de nem árt ehhez ismerni a kondenzátor időtartománybeli viselkedését leíró differenciál egyenleteket. Enélkül is el lehet fogadni a képleteket és alkalmazni, de megérteni nem igazán.
Egy integráló kapcsolás nem számít semmit, hanem a tároló elemeknek (pl. kondenzátor) használja ki azt a tulajdonságát, hogy az általuk létrehozott jelalakot matematikailag diff.-egyenlettel írjuk le. Tehát nem a számítás a lényeg, hanem pont az a természetes jelenség, amit matekban a számítással leírunk. :)
Például vegyünk egy légtartályt, amiben sűrített levegő van. Ha kinyitjuk a csapját, akkor először nagy erővel jön a levegő, aztán ahogy csökken a nyomás, egyre kisebb erővel. Ez is egyfajta differenciálás, mert a levegő kiáramlási sebessége a kezdeti nyomásnak egy függvénye. A tartály sem számol semmit, ez egy természetes jelenség. Ahogy a műveleti erősítő differenciáló vagy integráló kapcsolásánál az áram/feszültség alakulása is az.
Aha, tehát először tudtuk kiszámítani ezeket a jelenségeket és miután rájöttünk, hogy ennek ilyen " alakja" van utána már csak rákapcsoltuk amit akartunk megnéztük a ki és bementet és tulajdonképpen el is van végezve a művelet?
Tehát akkor a kondenzátor feszültsége az idő integrálja a tekercs árama pedig a differenciálja és így a 2 művelet megvan oldva egy műveleti erősítő közbeiktatásával?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!