Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehetne K2Cr2O7-ből...

Hogyan lehetne K2Cr2O7-ből ammónium-bikromátot előállítani?

Figyelt kérdés
Az oldhatósági viszonyok nem kedvezőek: A kálium-bikromát rosszabbul oldódik vízben, mint a "testvérkéje".

#előállítás #kémia #ammónium-bikromát
2015. jan. 30. 13:57
 1/5 anonim ***** válasza:

Vízben elvileg oldódik, így sav-bázis reakcióba vihető, mivel H2CrO4 keletkezik:

[link]

2015. jan. 30. 14:11
 2/5 anonim ***** válasza:
a kaliumsok azert altalaban eleg jol oldodnak vizben. Ammoniagazt kell belevezetni az oldataba, es megsavanyitani az oldatot, hogy az ammonia el is nyelodjon. Alapbol a kalium bikromat oldata lugos lenne szerintem (mivel eros bazis es gyenge sav soja), szoval kell bele pl sosav.
2015. jan. 30. 14:47
 3/5 A kérdező kommentje:

Egy szóval se állítottam, hogy ne oldódnának vízben.

A "nem kedvezőek" kifejezéssel arra utaltam, hogy lévén a kálimsó rosszabbul oldódik, mint az ammóniumsó, ezért egyszerű átkristályosítással nem megoldható a dolog.

Tehát nem lehet pl K2Cr2O7 oldatba sztöchiometrikus NH3-oldatot öntve azt lehűteni. Ugyanis nem (NH4)2Cr2O7, hanem K2Cr2O7 fog kiválni...tehát értelmetlen.

2015. jan. 30. 14:58
 4/5 anonim ***** válasza:

első vagyok, találtam valamit számodra, talán segít:

,,NH3. Ugyancsak króm(III)-hidroxid válik le, mely a híg reagens feleslegében nem változik.

Ha frissen, hidegen, híg ammóniával éppen leválasztott króm-hidroxidhoz tömény ammóniát adunk, a csapadék lassan vörösesibolya színnel oldódik:

Cr(OH)3 + 6 NH3 → Cr(NH3)63+ + 3 OH-"

[link]

A króm(III)-ionok reakcióinál keresd.

2015. jan. 30. 19:16
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de ez nem vitt közelebb :)
2015. jan. 30. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!