Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudnák az ecetsavnál...

Hogy tudnák az ecetsavnál kicsit erősebb savat előállítani itthon?

Figyelt kérdés
Egy pohárról szeretném eltüntetni a vízkövet, és tapasztalatom szerint ehhez ecetet használva sok idő kell. Ezért szeretnék egy erősebb savat használni, de azért nem sósav vagy salétromsav erősségben. Tudom, vannak vízkőoldók és savak az üzletekben, de én házilag szeretném megoldani. Ne aggódjatok, nem fogok belenyúlni a savba, hogy ellenőrizzem! Esetleg az ecetből ki lehet úgy vonni vizet, hogy az egyensúlyi rendszert ne zavarjam meg?

#vízkő #kémia #PH #sav #indikátor #ecetsav #otthoni alapanyagok #egyensúlyi rendszer
2015. jan. 17. 18:57
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Bocsi, "hogy tudnék".
2015. jan. 17. 18:59
 2/11 anonim ***** válasza:
Önts szódabikarbónát is az ecethez, az pezsegni fog és szépen hozza majd ^^
2015. jan. 17. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Kólával próbáltad? ;)
2015. jan. 17. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
sósav salétromsav meg víz
2015. jan. 17. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Tényleg, a kóla jó ötlet, köszi.

Sósavam sajnos nincs itthon, így azt nem tudok használni...

A szódabikarbónás tetszik a legjobban, igazából az olyan otthoni megoldás, amilyet szerettem volna. De a többi választ is nagyon köszönöm!!

2015. jan. 17. 22:11
 6/11 anonim ***** válasza:
Citromsavval. Háztartási boltban, gyógyszertárban kaphatsz.
2015. jan. 18. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

<Esetleg az ecetből ki lehet úgy vonni vizet, hogy az egyensúlyi rendszert ne zavarjam meg?>


Amit most itt leírok, csak elméleti fejtegetés...

A víz fagyáspontja légköri nyomáson, ~ 0 Celsius fok.

Az ecetsavé ~18 Celsius fok.

Ha a 20 %-os ecetsavoldatot beletennénk a hűtőszekrény fagyasztójába, akkor mindkét anyag megfagy.

Felengedés közben mely anyag fog hamarabb megolvadni?

A víz...

Ha volna olyan szűrőd, amit 18 és 0 fok közötti hőmérsékletre lehűtenél, akkor be tudnád töményíteni így az ecetsavadat a szilárd és a cseppfolyós halmazállapotú anyagok elkülönítésével....

2015. jan. 18. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

A szódabikarbónával az a baj, hogy az inkább lúgosít, és ez nekem akkor jutott csak eszembe, amikor az indikátorral babráltam. Mondjuk logikus, hiszen gyenge sav sója...

A citromsav is jónak tűnik, marad akkor az vagy a kóla. Köszönöm az ötletet.

A fagyasztással az a baj, hogy logikusnak tűnik, amit írtál, de sajnos ahogy kinyitom az üveget, egyből elillan az oldatból az ecetsav felesleg és beáll a természetes egyensúly: kevesebb víz - kevesebb oldott acetátion.

2015. jan. 18. 22:57
 9/11 anonim ***** válasza:
nem sok foszforsav van ám a kólába... igazából nátrium-hippoklorid kéne
2015. jan. 18. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy lúgosít, de ez bevett otthoni praktika, hogy ezeket vegyítjük :D direkt írtam csak azt, hogy pezseg. Ott a reakcióban van az ereje, nem a kémhatásban.

Én nyáron biomosási technikákat teszteltem egyetemen, legjobban a szódabikarbónás keverék tisztított.

2015. jan. 19. 00:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!