Hogy tudnák az ecetsavnál kicsit erősebb savat előállítani itthon?
Tényleg, a kóla jó ötlet, köszi.
Sósavam sajnos nincs itthon, így azt nem tudok használni...
A szódabikarbónás tetszik a legjobban, igazából az olyan otthoni megoldás, amilyet szerettem volna. De a többi választ is nagyon köszönöm!!
<Esetleg az ecetből ki lehet úgy vonni vizet, hogy az egyensúlyi rendszert ne zavarjam meg?>
Amit most itt leírok, csak elméleti fejtegetés...
A víz fagyáspontja légköri nyomáson, ~ 0 Celsius fok.
Az ecetsavé ~18 Celsius fok.
Ha a 20 %-os ecetsavoldatot beletennénk a hűtőszekrény fagyasztójába, akkor mindkét anyag megfagy.
Felengedés közben mely anyag fog hamarabb megolvadni?
A víz...
Ha volna olyan szűrőd, amit 18 és 0 fok közötti hőmérsékletre lehűtenél, akkor be tudnád töményíteni így az ecetsavadat a szilárd és a cseppfolyós halmazállapotú anyagok elkülönítésével....
A szódabikarbónával az a baj, hogy az inkább lúgosít, és ez nekem akkor jutott csak eszembe, amikor az indikátorral babráltam. Mondjuk logikus, hiszen gyenge sav sója...
A citromsav is jónak tűnik, marad akkor az vagy a kóla. Köszönöm az ötletet.
A fagyasztással az a baj, hogy logikusnak tűnik, amit írtál, de sajnos ahogy kinyitom az üveget, egyből elillan az oldatból az ecetsav felesleg és beáll a természetes egyensúly: kevesebb víz - kevesebb oldott acetátion.
Tudom, hogy lúgosít, de ez bevett otthoni praktika, hogy ezeket vegyítjük :D direkt írtam csak azt, hogy pezseg. Ott a reakcióban van az ereje, nem a kémhatásban.
Én nyáron biomosási technikákat teszteltem egyetemen, legjobban a szódabikarbónás keverék tisztított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!