Hogyan reagál a vízmentes réz-szulfát vizes oldata tömény kénsavval?
Nahát, hogy mikre nem jó ha az ember tart otthon egy hobbilabort :D Kipróbáltam az ötleteiteket és a következőkre jutottam:
A tömény kénsav valóban el tudja vonni a kristályvizet a réz-szulfáttól. Amikor szilárd, de kristályvizes réz-szulfátra csepegtettem tömény kénsavat, oldódást nem tapasztaltam, de pár perc alatt fehér por keletkezett és a kénsav kissé langyos lett. Ugyanez a fehéredés azonban nem volt tapasztalható ha akár csak egy csepp vizet is adtam a réz-szulfáthoz. Próbáltam kristályvizes és kihevített rézgáliccal is, az eredmény ugyanaz: ha oldatot készítek és úgy adom rá a kénsavat, szabad szemmel nem látható a változás, még akkor sem ha nagyon kevés vizet adtam hozzá.
Tehát konklúzió: a kénsav elvileg tényleg tud vizet elvonni, ezt láttuk amikor szilárd kristályvizes réz-szulfáthoz adtunk kénsavat. Vizes oldatból kiindulva azonban nem tapasztalunk még halványodást sem. Ami persze nem jelenti hogy nincs is reakció: lehet hogy valamennyi vizet elvon a réz koordinációs szférájából a kénsav, de ehhez profi analitikai berendezés kéne hogy biztosan megállapíthassunk valamit. Maradjunk abban hogy a vízelvonás valós jelenség és végbe is megy valamennyire, de nem számottevő.
Nagyon jó, hogy ki tudtad próbálni! A puding próbája az evés. :) Köszönjük!
Ha esetleg ezt még ki tudnád próbálni, érdekelne, hogy mi történik, ha először adsz tömény kénsavat kihevített réz-szulfáthoz, majd ezután adsz az elegyhez vizet. Arra volnék kíváncsi, hogy előbb oldódik-e fel a rész-szulfát, és csak azután jelenik meg a kék szín, vagy előbb megkékül a kristály, és csak azután következik be az oldódás.
#9/#12
Az egyetlen, aki kötekedik, az te vagy. Az meg, hogy kötekedésnek számít nálad az, ha azt kérik, hogy valamivel alá támaszd az állításaidat, egyszerűen szomorú. Pedig igazán érdekelne, hogy tudsz-e mutatni olyan forrást, amiben szerepel például a [Cu(H2O)]2+ komplex, mivel ilyet nem igazán sikerült találnom (de biztos a sholar.google hibája). Egyébként sem hallottam egyes koordinációs számú komplexről. Szóval őszintén sajnálom, hogy nem válaszolsz a hozzászólásokra. Remélem, ezeket a kérdéseket a kérdező is felteszi, hátha akkor mind választ kapunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!