Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A számítógép processzora...

A számítógép processzora igazából csak nagy sok billenőkör?

Figyelt kérdés
2015. jan. 27. 22:53
 1/10 A kérdező kommentje:
Csak középiskolás vagyok ráadásul általánoson nem reálon. Ilyenkor kicsit sajnálom hogy nincs az országban elit szakközép, ahova tanulni akarók járnak. Az itteni tanárok csak a elméleti dolgokra készítenek fel.
2015. jan. 27. 22:56
 2/10 anonim ***** válasza:
Nem, az csak egy része. Az ALU főleg kombinációs logikából áll.
2015. jan. 28. 00:14
 3/10 anonim ***** válasza:

A kombinációs logika is billenőkörökből áll. Egy processzorban igen kis százalékban használnak tisztán "huzalozott" logikát.

Már ha a kérdező billenőkör alatt a kapcsolóüzemű tranzisztorokat érti. Ebben az esetben a válasz: igen.

2015. jan. 28. 08:56
 4/10 anonim ***** válasza:
Bocsi előző, de a billenőkör az a flip-flop, és az ALU-ban olyan nem igazán van...
2015. jan. 28. 10:46
 5/10 anonim ***** válasza:

A flip-flop egy rakás billenőkörből áll, és az ALU-ban egy rakás tárolóelem van, praktikusan flip-flopok (JK,D,T,stb.). Nézz meg egy bináris összeadót, vagy shift regisztert, stb., mindegyik kapuáramkörökből áll (amikből a flip-flopok, kapuk felépülnek), és amiben billenőkörök vannak.

Csak ehhez tisztázni kell, ki mit ért billenőkör alatt. Billenőkör lehet akár egy fázisfordító fokozat is.

2015. jan. 28. 13:30
 6/10 anonim ***** válasza:
"a a kérdező billenőkör alatt a kapcsolóüzemű tranzisztorokat érti" egy tranzisztor mióta billenőkör? az csak egy tranzisztor...
2015. jan. 28. 21:03
 7/10 anonim ***** válasza:

Maradjunk annyiban, hogy egy komplementer pár az már egyfajta billenőkör. Vagy egy totem pole fokozat is az, mivel ezek mind két stabil állapot között váltogatják az állapotukat.

Vagy vegyük az első kezdetleges gépeket, amikben még relék voltak, vagy akár elektroncsövek. Azok is mind két állapot között kapcsolgattak, mind egy-egy billenőkör volt, ha úgy vesszük. Aki akarja, persze értheti úgy is, hogy egyben tároló áramkör is (ahogy a flip-flop, multivibr., stb.), de az megint más.

Amúgy majd ha a kérdező pontosít, hogy ő mire gondolt, akkor lehet folytatni.

2015. jan. 28. 21:10
 8/10 A kérdező kommentje:

[link]

ebből ismerkedtem a témával szóval erre gondoltam

2015. jan. 28. 22:10
 9/10 anonim ***** válasza:
Ez flip-flop.
2015. jan. 28. 23:06
 10/10 anonim ***** válasza:

Ami a pdf-ben van, azok rezgőkörök, azon belül multivibrátorok. Legalábbis én még így tanultam. Tőlem aztán hívhatod billenőkörnek vagy flip-flopnak is, de:

1. Billenőkör pl. a schmitt-trigger is, mivel a bemenetétől függően két stabil kimenetet tud szolgáltatni, mégsem multivibrátor.

2. A flip-flop képes megtartani az állapotát bemenő jel nélkül is, de a doksiban lévő áramkörök nem mind képesek erre. Nem mind flip-flopok.

Erről kb. ennyit.

Kérdező: A processzor különböző elemekből áll, attól függően, milyen "mélységben" vizsgáljuk. Van ALU, regiszterek, végrehajtó egység, a szuperskalár megoldásnak is vannak külön egységei, címfordító aritmetika, stb. Ha jobban leásunk, akkor vannak elemi digitális áramkörök, általában kapuáramkörök és tárolók, amikből a nagyobb egységek felépülnek. Ezek a (kombinációs és szekvenciális) áramkörök pedig tranzisztorokból állnak, amik kapcsolóüzemben működnek, tehát két állapotot vehetnek fel, a kettő között kapcsolgatnak.

Amit linkeltél, azok inkább hagyományos analóg megoldások, bár négyszögjelet szolgáltatnak, így nevezhetjük akár digitálisnak is. (Valójában a billenőkör kifejezés inkább az analóg technikában használatos, de nincs éles határvonal.) A lényeg, hogy ilyenek nem igazán vannak a mai CPU-ban, de hasonlók igen. (ld.: CMOS) A lényeg, hogy olyan tranzisztoros áramkörökből áll a CPU, amik két stabil állapot között "billegnek", függetlenül attól, hogy magasabb szinten egy kombinációs vagy szekvenciális (pl. flip-flop) hálózat részei-e, tehát hogy tárolók-e vagy sem.

2015. jan. 29. 09:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!