Fehérjeszintézis, kódok, kodonok, bázisok, segít valaki?
Figyelt kérdés
Fehérjeszintézisnél tanultuk a nukleinsav bázispárokat (adenin, guanin, citozin, timin és uracil), és töltöttünk ki táblázatokat, meg kellett határozni mi az mRNS komplementere, a kodonszótár alapján mely nukleinsavakat kódolják ezek a bázisok, meghatároztuk hogy a DNS néma és aktív szála szintén milyen bázisokból áll (természetesen láncrészletet), csak az a baj hogy nem értem hogy melyik bázissal szemben mi van mert ha aktívról íródik át a néma szálra, nem ugyanaz mint amikor mRNSből DNS lesz, ezt az egészet nem értem, ha valaki elmondaná, megköszönném!2015. jan. 10. 14:29
1/3 anonim válasza:
DNS:
van két szál, és az egymással szemben lévő bázisok komplementerek egymással.
Jegyezt meg így: A - T, és C - G. Ezek kapcsolódnak komplementerek egymással, ezek kapcsolódnak egymáshoz (előbbi 2, utóbbi 3 H-híd kötéssel, de ez most nem fontos).
mRNS:
RNS-nél csak egy szál van. Az egyik DNS-szálról a vele komplementer bázis szintetizálódik. Tehát G-ből lesz C, stb... VISZONT itt nincs T, csak U. Tehát A-ból nem T hanem U lesz!
tRNS:
Az mRNS-sel komplementerl, szintén csak egy szálból áll.
Tehát ha DNS-nél G van, akkor mRNS-ben lesz C, itt meg megint G.
VISZONT itt is csak U van T helyett! Tehát ha DNS-ben T volt, akkor ugye mRNS-ben A lesz, tRNS-ben pedig U.
2/3 A kérdező kommentje:
Megértettem, nagyon szépen köszönöm!! :))))
2015. jan. 10. 16:15
3/3 A kérdező kommentje:
és honnan tudhatom ha kitöltök egy táblázatos feladatot hogy melyik az aktív szála a DNS-nek?
2015. jan. 10. 16:53
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!