A kvantumfizikán kívül létezik más terület, ahol valódi véletlenről beszélünk?
? A kvantummechanikában hol van véletlen?
A határozatlansági elvet nem szabadna azzal keverni...a km nem ismeri/használja a véletlen szót.
Valamennyi hibaszázalék különféle 'zaj'ok minden területen használatos...
A káoszelmélet is inkább a komplex rendszerek fejlődéséről és emberileg megjósolhatóságáról beszél.
És a valószínűségszámításnak is sok alkalmazási területe van. Ha valamilyen területen a 'véletlen' szó egyáltalán értelmezhető, én ezt az utóbbit mondanám.
1. válaszoló:
A statisztikus fizikában olyan történésekkel foglalkoznak tudtommal, amelyek okaival nem foglalkoznak, csak azokat összesítik. Ilyen példa lehet egy közvélemény-kutatás. Ez mutathat véletlen eloszlást, de ebből nem következik az, hogy az egyes emberek véleménye nem meghatározott a fizikai törvényekből eredeztetően. Vagy ugyanígy ha dobókockát dobálok fel, és abból írok le egy statisztikát, azt is véletlennek vesszük, ugyanakkor még simán lehet meghatározott a dobókocka pályája, csak nem számolom ki, mert mondjuk nem tudom kiszámolni. Ez szerintem egyáltalán nem azonos a kvantumfizika által megnevezett véletlennel. A többi példád meg sztem pontosan hogy kapcsolatban áll a kvantumokkal, ott azért lehetnek véletlenek.
2. válaszoló: Elképzelhető, de a tudomány mai állása szerint az ottani eseményeket véletlennek tekintjük tudtommal.
3. válaszoló: Ez nekem megint egy új verzió. A határozatlansági reláció éppen a véletlenről szól, ne mondjad már, hogy nem. :D Nem határozhatom meg a test impulzusát és helyét egyszerre, vagy valami ilyesmi van benne.
4. válaszoló: Én is ezt mondtam. És a molekulák mérettartománya tudtommal még a kvantumok közé tartozik. Valahol az egysejtűnél kezdve tekintjük makroszkopikusnak a testeket, bár ez nem tudom mennyire hipotetikus.
A radioaktív bomlás meg miért ne lenne kvantumos jelenség? Pont hogy kvantum szinten zajlik, mert nem tudják meghatározni, hogy éppen melyik részecske bomlik el. Ugyanaz a fizikai világ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!