Miként befolyásolja a Ca2+ a szívizom összehúzódását? Miért van szükség a Ca2+ -ra?
1) Valamint pontosabban mi is az a kereszthíd ciklus?
2) A szív myocitái (amelyek vezetik az ingerületet a színusz csomóból az AV csomóba) lényegében izom?
3) Miért jó vizsgálnunk a beteg EKG -ját? Miért jó tudnunk, hogy megfelelő-e a beteg szívének elektromos működése?
4) Mi az a Gap junction? Mi a lényege és hol van szerepe?
5) Milyen kapcsolat van az elsődleges és másodlagos transzport között? Miért van szükség másodlagos transzportra?
Köszönöm segítségeiteket! :)
második ábra. De a többit is érdemes átnézned.
Valamint még értetlenkednék egy dologban > Tökéletesen érthető számomra, hogy az izom membránjában található az nAChR, az idegvégződésből származó ACh kötődik ide, mely a kontrakciót váltja ki.
Az volna a kérdésem, hogy ez az ACh hogyan/miként oldja meg ezt?
Nos, ugye, eddigi ismereteim szerint, a kontrakció a Ca2+ jelenlététől függ (hozzákötődik a troponinhoz, aminek hatására miozin kötőhelyek jönnek létre, stb.). Az ACh hogyan hozható ezzel összefüggésbe?
Áááááááá, azt hiszem rájöttem, rövid gondolkodás után!
Tehát, Ach hatására létrejön az akciós potenciál
AP hatására a Dihidropiridin receptor konformációváltozást szenved, melynek hatására nem gátolja továbbá a ryanodin receptorokat, így az izom T-tubulusain lévő SR -ből Ca2+ kezd kiáramlani az EC térbe, ami kötődik a troponinhoz :)
Csak az akciós potenciál kialakulását nem értem az ACh által
Amikor a neuronon végighalad a depolarizáció, a végkészülék környékén lévő vesiculákban lévő Ach felszabadul, bele a neuromusc. junctioba. Itt kötődik az izomoldalon lévő muscarin típusú Ach receptorhoz. Ez az izommembránon lévő Na csatornákat nyitja, ezáltal ezen a membránon is depolarizáció jön létre. Ez a depolarizáció nyitja a feszültségfüggő Ca++ csatornákat, a többi pedig már ahogy kivettem, tiszta.
Voltam valamikor DE-s, de azt a részt akkor még DOTE-nak hívták. Régen volt.
Megértettem, köszönöm! :)
Ám, itt nAChR -ről beszélünk. Milyen szerepet játszik itt a nikotin?
:D
Nagyon köszönöm a sok segítséged! :)
Amúgy, igaz nem nikotin, de a szervezetben triptofánból termelődik nikotinsav, melynek hiánya pellagra -hoz vezet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!