Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miként befolyásolja a Ca2+ a...

Miként befolyásolja a Ca2+ a szívizom összehúzódását? Miért van szükség a Ca2+ -ra?

Figyelt kérdés

1) Valamint pontosabban mi is az a kereszthíd ciklus?

2) A szív myocitái (amelyek vezetik az ingerületet a színusz csomóból az AV csomóba) lényegében izom?

3) Miért jó vizsgálnunk a beteg EKG -ját? Miért jó tudnunk, hogy megfelelő-e a beteg szívének elektromos működése?

4) Mi az a Gap junction? Mi a lényege és hol van szerepe?

5) Milyen kapcsolat van az elsődleges és másodlagos transzport között? Miért van szükség másodlagos transzportra?

Köszönöm segítségeiteket! :)

2015. jan. 5. 19:44
1 2
 11/19 gromo ***** válasza:

[link]

második ábra. De a többit is érdemes átnézned.

2015. jan. 12. 14:07
 12/19 A kérdező kommentje:
Óhh, tehát DE -s volnál! Véletlenül nem Molbi MsC? :)
2015. jan. 12. 23:16
 13/19 A kérdező kommentje:

Valamint még értetlenkednék egy dologban > Tökéletesen érthető számomra, hogy az izom membránjában található az nAChR, az idegvégződésből származó ACh kötődik ide, mely a kontrakciót váltja ki.

Az volna a kérdésem, hogy ez az ACh hogyan/miként oldja meg ezt?

Nos, ugye, eddigi ismereteim szerint, a kontrakció a Ca2+ jelenlététől függ (hozzákötődik a troponinhoz, aminek hatására miozin kötőhelyek jönnek létre, stb.). Az ACh hogyan hozható ezzel összefüggésbe?

2015. jan. 12. 23:34
 14/19 A kérdező kommentje:

Áááááááá, azt hiszem rájöttem, rövid gondolkodás után!

Tehát, Ach hatására létrejön az akciós potenciál

AP hatására a Dihidropiridin receptor konformációváltozást szenved, melynek hatására nem gátolja továbbá a ryanodin receptorokat, így az izom T-tubulusain lévő SR -ből Ca2+ kezd kiáramlani az EC térbe, ami kötődik a troponinhoz :)

Csak az akciós potenciál kialakulását nem értem az ACh által

2015. jan. 12. 23:39
 15/19 gromo ***** válasza:

Amikor a neuronon végighalad a depolarizáció, a végkészülék környékén lévő vesiculákban lévő Ach felszabadul, bele a neuromusc. junctioba. Itt kötődik az izomoldalon lévő muscarin típusú Ach receptorhoz. Ez az izommembránon lévő Na csatornákat nyitja, ezáltal ezen a membránon is depolarizáció jön létre. Ez a depolarizáció nyitja a feszültségfüggő Ca++ csatornákat, a többi pedig már ahogy kivettem, tiszta.

Voltam valamikor DE-s, de azt a részt akkor még DOTE-nak hívták. Régen volt.

2015. jan. 13. 07:42
 16/19 A kérdező kommentje:

Megértettem, köszönöm! :)

Ám, itt nAChR -ről beszélünk. Milyen szerepet játszik itt a nikotin?

2015. jan. 13. 10:22
 17/19 gromo ***** válasza:
Normálisan semmilyet, mivel a szervezetben alapból nem képződik nikotin. Azért nikotintípusú a receptor, mert erre a fajta Ach receptorra van hatása a nikotinnak ha kívülről beviszik. A másik típusú Ach receptort a nikotin nem ingerli, csak a muscarin. Ami szintén nincs a szervezetben normálisan, csak rántott gombát követően. ( :D )
2015. jan. 13. 10:43
 18/19 gromo ***** válasza:
Bocsánat, most látom, hogy elírtam fentebb, a neuromusc. junctioban nikotin típusú Ach receptor van. Bocs.
2015. jan. 13. 10:45
 19/19 A kérdező kommentje:

:D

Nagyon köszönöm a sok segítséged! :)

Amúgy, igaz nem nikotin, de a szervezetben triptofánból termelődik nikotinsav, melynek hiánya pellagra -hoz vezet! :)

2015. jan. 13. 11:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!