Miért meleg a vérünk?
Ma elkezdtem ezen gondolkodni, és sehogy se jutott eszembe semmilyen logikus magyarázat. Miért meleg a vérünk? Miért van a testünknek hőmérséklete? És miért pont annyi, amennyi?
Még nem fejeztem be, és nem tanultunk ilyenről. Neten sem találtam rá választ, valaki tuja?
Nem csak a vérünk, hanem mindenünk meleg. Ennek pedig az az oka, hogy a szervezetünk csak egy szűk hőmérsékleti tartományban tud működni. Tudod, egy élőlény szervezetében nagyon összetett kémiai folyamatok játszódnak le, amik más hőmérsékleten kevésbé hatékonyan, vagy egyáltalán nem lennének képesek végbemenni.
Miért van a testünknek hőmérséklete? Gondolj bele: ha nem lenne a hőmérsékletünk szabályozva, ergo átvennénk a környezet hőmérsékletét, akkor hogy jutnának a szervek oxigénhez, ha odakint fagy? De ez csak az egyik legszélsőségesebb példa volt. Sok más biokémiai folyamat sem tudna végbemenni, ha akár csak 10 fokkal alacsonyabb lenne a hőmérsékletünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!