Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valamit nem értek az univerzum...

Valamit nem értek az univerzum tágulásának elméletében, segítene valaki?

Figyelt kérdés
Csillagászat iránt érdeklődő laikusként láttam egy műsort az univerzum tágulásáról, és arról, hogy egyre gyorsuló ütemben tágul. Igazából én csak azt nem értem, hogy ez a gyorsulás hogyan viszonyul a fénysebességhez, átlépheti-e valaha, vagy csak elérheti/megközelítheti a fénysebességet.
2010. febr. 2. 11:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
93%
Igazából elméleti a dolog, és én nem is teljesen tudom elfogadni. Ettől függetlenül, ha valaminek a sebessége folyamatosan nő, nem feltétlenül éri el a fénysebességet. Magyarul a gyorsulás üteme csökken, és a határérték (amihez végül is konvergálhat a tágulás sebessége) az a fénysebesség maga.
2010. febr. 2. 12:47
 2/11 anonim ***** válasza:

Nem elméleti dolog, hanem az eddigi kutatások alapján tény!

Nem tudom, hogy mennyire gyorsulhat fel az univerzum tágulása, de az inflációs szakaszban gyorsabban terjedt a fénynél.

2010. febr. 2. 12:53
 3/11 anonim ***** válasza:
gyorsabban tágult
2010. febr. 2. 12:53
 4/11 anonim ***** válasza:
90%

Hát nem tudom ... vitatkozhatunk topicok ezrein is keresztül. Einstein bácsi azt mondta, anyag nem lépheti át a fénysebességet. És én hiszek neki.

Maga a tágulás, és hogy gyorsulva tágul lehet tény. De amit írtam, ettől még igaz; Hogy valami folyamatosan gyorsul, az azt jelenti hogy a sebessége tetszőlegesen később megválasztott időpillanatban nagyobb, mint az előzőekben bármikor is. Ez viszont úgy is lehetséges, hogy nem éri el sosem a fénysebességet ...

És jól írtad kedves előző, az EDDIGI vizsgálatok alapján tény. Ez viszont nem azt jelenti, hogy így is van, csupán annyit hogy jelenleg ez az elfogadott változat :P

2010. febr. 2. 15:46
 5/11 anonim ***** válasza:

Elég, ha két sort elolvasol ebből...

[link]

Ha egyáltalán nem értesz a témához, miért irogatsz állandóan ilyen kérdésekhez???

2010. febr. 2. 16:00
 6/11 anonim ***** válasza:
90%

Ó drága barátom .... el is olvastad mit ír, amit linkeltél ?

így kezdi, azaz ez a legelső mondata : "Az elmélet azt feltételezi, hogy ...." aztán folytatja : " ... Guth amerikai fizikus javasolta a fenti megoldást, a következő fázisokkal ... " Érted ? Mindez feltételezés, találgatás. Magyarul mindenféle bizonyíték nélkül fogadd el ezt hogy ... bla bla bla ... Hát Te elfogadod, én meg nem. De istenem nem vagyunk egyformák ....

Találgatni lehet, én is szeretek, de bocsáss meg ez nem az én "hozzá nem értésem", hanem a te "elfogadom"-od. Amúgy a topic nyilvános és akkor és azt írok bele amit csak akarok.

2010. febr. 2. 16:12
 7/11 anonim ***** válasza:
NO COMMENT!
2010. febr. 2. 16:19
 8/11 anonim ***** válasza:

Találtam egy kis érdekességet.

"a fénynél gyorsabb mozgás nem lehetséges. A világűr azonban képes gyorsabban tágulni, mint a fény sebessége, mert nincs viszonyítási pontunk, amelyhez képest bővül. Az űrkutatók szerint a létrejövő kozmosz az ősrobbanást követően lényegesen gyorsabban tágult, mint a fény sebessége."

[link]

"Einstein és relativitás elmélete óta tudjuk, hogy a fénysebesség az elérhető legnagyobb sebesség - ez a törvény azonban, bármilyen furcsán hangozzék is, "kijátszható", mert a világegyetem tágul. Vagyis maga az a valóság, amiben a fény halad, tágul. Sőt, az újabb elméletek szerint a tér-idő szövete helyenként gyorsabban tágulhat a fénysebességnél, az ősrobbanás, a Nagy bumm után pedig az egész világegyetem egy rövid ideig ennél gyorsabban tágult."

[link]

2010. febr. 2. 23:22
 9/11 anonim ***** válasza:
Így van, az univerzum terének tágulását nem korlátozza a fénysebesség, mert nem a galaxisok mozgásáról van szó, hanem köztük lévő tér tágul, tehát, mint a felfúvódó lufira rajzolt pöttyök közti latex tágul. Nincs mihez viszonyítani, mindenhonnan nézve ugyanolyan a tágulás. Egy elegáns elmélet szerint az antigravitáció tere tágul.
2010. febr. 3. 13:14
 10/11 anonim válasza:

-Ha a világegyetem tágulása állandóan gyorsul mindegy,hogy a gyorsulás üteme lassul,előbb-utóbb fénysebesség fölé kerül. Ki ment már gyorsabban a fénynél ahhoz,hogy be bizonyítsa,hogy annál nincs nagyobb anyagi sebesség? Matek és fizika?? Kevés...

- Ha a tér szövete tágul,akkor a benne lévő anyagok távolodnak egymástól. Legalább nem kell félnünk,hogy bármely galaxissal összeütközünk. :)

- Mi van ha az általunk ismert világegyetem keletkezése előtt még jó pár "nagy bumm" volt?

2011. márc. 14. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!