Cérnán pörgetett golyó sebessége, szögsebessége hogyan változik?
Az érintő irányú sebessége állandó, ami összhangban van az energiamegmaradással. A perdület nem marad meg, mert az ujjadnak van egy vastagsága, így az erő nem teljesen merőleges a sugárra, van egy érintő irányú komponense is. Ez forgatónyomatékot jelent, ami folyamatosan csökkenti a perdületet.
A szögsebesség természetesen a sugárral fordított arányban növekszik.
Itt van egy videó is. A rúd jelen esetben függőleges a valóságban:
A parametrikusan gerjesztett ingánál (hintázás) ha rövidül a sugár, akkor megugrik a szögsebesség és az energia (és a kitérés). A perdület pedig állandó.
Ez is változó sugarú körmozgás, csak nem teljes körön hanem csak köríven.
Igen, nem olvastam elég pontosan, azt hittem, vízszintes síkban keringeted. Ha függőlegesen, akkor persze folyamatosan változik a sebesség, energia, perdület.
Épp ezért gondoltam, hogy vízszintes síkban csinálod, ahol sokkal jobban tanulmányozható a lényeg, vagyis hogy mi marad meg ilyenkor: a perdület vagy az energia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!