Fizika, mechanikai energiák - Miért nem egyenlő a változás?
Hát… Nem nyert.
A legvégén valóban a D*d tart egyensúlyt G-vel, és az is stimmel, hogy amíg d-vel összenyomjuk, addig 1/2*D*d^2 munkát végzünk rajta, pont az átlagolás/négyzetes úttörvénnyel vett analógia miatt. De a kérdező is ezt írta le.
>> "A G egyensúlyban van a D×d rugóerővel. A test helyzeti energiája G×d-vel csökkent, ami D×d×d"
A G csak akkor van egyensúlyban a Dd erővel, amikor a mozgás megáll, addig a rúgó által kifejtett erő folyamatosan nő, méghozzá 0-tól G-ig. Ha feltételezzük a lineáris változást, akkor kiátlagolhatjuk, tehát a potenciális energia 0+Gd/2 lesz vagy általánosabban (kx_1+kx_2)d/2, mert az x=0 pozicionál az első tag nulla, a második meg D. Így pedig igaz az egyenlőség.
A logikád volt rossz. Az energiaváltozások megegyeznek, hiszen meg kell egyezniük, de amikor a testet teszed a rúgóra, akkor a gravitációs tér végzi a munkát és nem a rugó. Egy folyamatosan változó erőről beszélünk, mert az eredőt kell figyelembe venni, általánosabba annak az erőnek az integrálja adja a potenciális energia differenciáját a két pont között.
Nem teszt. Természetesen valami csúsztatásnak kell benne lennie, de én nem látom, pedig keresem. Nekem most már nyilván a szokásos csőlátásom van, de kívülről megtalálható lehet a hiba.
Az, hogy a rugó erő nulláról nő G-re a d távolságon, az teljesen világos, ezért van a munka és az energia is felezve. A helyzeti energia változását így nem fedezi, ez az én gondom is. Elég lenne az erőmentes és az összenyomott helyzet két-két energiáját összeadni, de nem egyezik.
Ó… Akkor nem kaptad meg a privát üzenetemet…
Itt rontod el: „A rugó összenyomódik d távolsággal, és a rendszer nyugalmi helyzetbe kerül.”
Ha ráilleszted a tested a rugóra, és elengeded, akkor az elkezdi összenyomni a rugót, és lesz egy mozgási energiája is. Ahhoz, hogy megálljon az egyensúlyi helyzetében vagy neked kell elvinned azt a plusz energiát, ami kijön, vagy a súrlódás viszi el hő formájában. Ezért nem stimmel az energiamegmaradás.
Szóval ha konzervatív és zárt a rendszered, akkor nem tud nyugalmi helyzetbe kerülni, ha tényleg abból a kezdeti állapotból indul, amit leírtál.
Igen, bocsi figyelmetlen voltam és nagyképű :)
De a helyzeti energia általános képlete állandó erőt feltételez, és mint fentebb írták is az eredő erőt kell számításba venni (G-Fr), ahol Fr 0-ról G-re növekszik, így az eredő is gyakorlatilag 0-ról Fr-re növekszik. Azt hiszem így van, és talán írták is ezt fentebb...
#6: Nem vettem észre az üzenetet, elnézést kérek. De ez azt jelentené, hogy a helyzeti energia fele elmegy hőveszteségben. Sokallom. Ha egy zsineggel kellően lassan engedem rá a testet a rugóra, akkor pedig ott lesz súrlódás, ezt elfogadom. Viszont akkor a zsinegre ható súrlódási erő adná ki pontosan a helyzeti energia felét, és nekem ez nem érződik hihetőnek.
Nem akadékoskodom, csak vitázom, mert csak így található meg a megoldás. De már most köszönöm a próbálkozást a meggyőzésemmel.
> „Ha egy zsineggel kellően lassan engedem rá a testet a rugóra, akkor pedig ott lesz súrlódás, ezt elfogadom.”
Hogyha lassan engeded rá, akkor nem viszel G*d energiát a rendszerbe, hiszen amikor már hozzáérsz a rugóhoz, akkor az is elkezdi nyomni, és segít neked tartani. Ekkor megspórolsz magadnak éppen 1/2*D*d^2 energiát.
Akkor nem fog tud nyugalmi helyzetben maradni, ha simán csak odailleszted a testet a tetejéhez, és elengeded. Ekkor az egyensúlyi helyzetnél lesz még egy 1/2*D*d^2 mozgási energiája is, és így teljesül az energia megmaradás. Ha finoman a kezeddel kíséred az egyensúlyi helyzetéig, akkor nem tud felgyorsulni, ez az energia nálad marad.
#9: Érzem, hogy valahogy nálad van a pont, de még nem állt össze teljesen. Ha a testet elengedem, akkor, azt hiszem, a test lefelé átlendül a későbbi egyensúlyi helyzeten, valószínűleg a G×d-nek megfelelő összenyomásig. De a rugó utána visszaemeli, és a csillapodás után (azt energiaveszteségnek kell felírni?) megáll "középen". Vagyis a rugó végez a testen 1/2 G×d munkát...
Lehet, hogy itt van a kutya elásva?
A végén Er=1/2×D×d² áll szemben a G×d=D×d×d-vel. Viszont ha visszaemelem a testet az erőmentes szintig, azzal a fél munkát nekem kell elvégeznem, a rugó adja a másik felét. Ez az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!