Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Görbe lézerként látjuk?

Görbe lézerként látjuk?

Figyelt kérdés

Végezzük el az alábbi gondolatkísérletet.

Napozunk egy székben pontosan dél felé fordulva. Tőlünk jobbra vagyis nyugatra kb 100 méterre van egy pontosan észak-dél irányú kerítés. 12:01 van, ezért a kerítés túloldalát süti nap.

Szóval ücsörgünk, velünk szemben a Nap, messze egy kerítés. Elindul egy vékony piros lézerfény nyílegyenesen a Nap közepéből pontosan a kerítés közepére. Mivel egyenesen fut, a túloldalon kell hogy elérje a kerítés falát. Hogyan néz ki ez a székünkből nézve? Mert ha tök egyenesnek látnánk a lézerfényt akkor ez a kerítés árnyákos, felénk eső oldalát kellene, hogy érje. Valamiféle kanyart vagy nagy ívet kéne benne látnunk?

2014. nov. 30. 13:48
 1/10 anonim ***** válasza:
A lézer fényét nem látod, csak a kerítésen egy lézerfénypontot. A lézerfénycsóva útjába eső apró tárgyakról (porszemekről, füstről, koromról, vízgőzről és hasonlókról) visszaverődő fényt vagy képes látni. Ezt viszont egyenesnek látod, egy ferde vonalnak. Bár látni nem nagyon fogod, mert a lézerpont folyamatosan halad a Föld felszínén, nagyjából 760 km/h sebességgel, amekkora sebességgel forog a Föld a tengelye körül. Ez kb. kétszer akkora sebesség, amekkora a csúcssebessége egy mai Forma1-es versenyautónak.
2014. dec. 1. 09:30
 2/10 Wadmalac ***** válasza:

Most kissé elgondolkodtam és annyira nem tűnik hülyeségnek a kérdés.

Mondjuk én a Föld forgásából adódó "görbületet" elhanyagolnám, de a Föld Nap körüli pályáját nem.

Az a fénysugár 8 perce indult a Napból, amikor indult, a Föld még a pályáján 8 perccel hátrébb volt. Elvileg a fénysugarat egy íven futónak kellene látnunk.

A vacillálásom oka, hogy így hirtelen nem tudom eldönteni, hogy a relativisztikus hatások hogyan szólnak bele ennek a pályának a látványába.

2014. dec. 1. 11:00
 3/10 anonim ***** válasza:

Ahha, így már érthetőbb a kérdés, kösz WM!

Ha jól gondolom, akkor az ív görbületének azonosnak kell lennie a Nap térgörbítő hatásával, a hasa iránya viszont merőleges arra.

2014. dec. 1. 13:15
 4/10 Wadmalac ***** válasza:
Én most a gravitáció okozta térgörbületre nem is gondoltam, itt nem hiszem ,hogy lenne jelentősége, minthogy azt a fénysugarat a Nap tömegközéppontja felől sugár irányúnak tekintjük. Én a valós befutott pályahossz és az az alatti szögelfordulás témára koncentráltam. És úgy érzem, itt látnom kellene a pálya relatív (saját mozgásomból származó viszonylagos) ívelését.
2014. dec. 1. 13:22
 5/10 A kérdező kommentje:

Khmm

nem egészen arra vetületére gondoltam a problémának, hogy 8 fénypercre van a Nap (bár ez is igen érdekes), meg hogy mennyire látjuk a lézersugarat.

Ez csak egy gondolatkísérlet. Vagyis akkor úgy kérdezem, hogy ki van feszítve egy adott pillanatban éppen nyíl egyenes vastag kábel és ebben a pillanatban a székben ülve készítünk egy fotót erről. Mit látunk? Fentről, de amúgy velünk gyakorlatilag teljesen szemből indul jobbra, aztán - annak ellenére, hogy tök egyenes! - valahogy úgy kéne látnunk, hogy "bekanyarodik" a kerítés mögé, hiszen annak a túloldalát süti a Nap.

2014. dec. 1. 19:18
 6/10 Wadmalac ***** válasza:
Lehet, hogy még nagyon reggel van, de nem látom át, mitől lenne így görbe. :S
2014. dec. 2. 07:20
 7/10 A kérdező kommentje:

Lerajzoltam.

[link]

A Nap a kerítés túloldalára süt, mert egy perccel elmúlt dél.

2014. dec. 2. 19:01
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
Jó, nem geometriailag nem értem, azt nem értem, mitől látnád te más helyen a Napot, mint ahonnan a kerítésre süt. :)
2014. dec. 3. 07:16
 9/10 A kérdező kommentje:

A Napot azért látom magammal szemben és nem a kerítés fölött, mert ahogy balra egyre odébb megyek vagy ülök úgy látszik az égen a Nap, mintha "jönne" velem. (mint pl amikor autóval repesztesz és a Nap oldalról süt és "utazik" veled). Minél távolabb vagyok a kerítéstől annál látványosabb a probléma, hiszen ez nem változtat azon, hogy a napsugár (és a képzeletbeli lézer) a túloldalon kell érje a kerítést, pedig látszólag a kerítésnek meg ezen az oldaláról indul és azt is bizonyosan tudjuk, hogy egyenes, ezért felvetődik a kérdés, hogy hogyan jelenik meg ez az ellentmondás vizuálisan.

A kép alapján sem világos, hogy mit akartam kinyögni?

2014. dec. 3. 17:17
 10/10 Wadmalac ***** válasza:
Kezdem kapisgálni, mire akarsz kilyukadni, de ez szerintem szimpla geometriai probléma, semmi köze a fénysebességhez vagy görbüléshez. Amit leírsz, annak alapján simán érzéki csalódás, hogy a Nap a kerítés másik oldalán járónak tűnik.
2014. dec. 4. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!