Görbe lézerként látjuk?
Végezzük el az alábbi gondolatkísérletet.
Napozunk egy székben pontosan dél felé fordulva. Tőlünk jobbra vagyis nyugatra kb 100 méterre van egy pontosan észak-dél irányú kerítés. 12:01 van, ezért a kerítés túloldalát süti nap.
Szóval ücsörgünk, velünk szemben a Nap, messze egy kerítés. Elindul egy vékony piros lézerfény nyílegyenesen a Nap közepéből pontosan a kerítés közepére. Mivel egyenesen fut, a túloldalon kell hogy elérje a kerítés falát. Hogyan néz ki ez a székünkből nézve? Mert ha tök egyenesnek látnánk a lézerfényt akkor ez a kerítés árnyákos, felénk eső oldalát kellene, hogy érje. Valamiféle kanyart vagy nagy ívet kéne benne látnunk?
Most kissé elgondolkodtam és annyira nem tűnik hülyeségnek a kérdés.
Mondjuk én a Föld forgásából adódó "görbületet" elhanyagolnám, de a Föld Nap körüli pályáját nem.
Az a fénysugár 8 perce indult a Napból, amikor indult, a Föld még a pályáján 8 perccel hátrébb volt. Elvileg a fénysugarat egy íven futónak kellene látnunk.
A vacillálásom oka, hogy így hirtelen nem tudom eldönteni, hogy a relativisztikus hatások hogyan szólnak bele ennek a pályának a látványába.
Ahha, így már érthetőbb a kérdés, kösz WM!
Ha jól gondolom, akkor az ív görbületének azonosnak kell lennie a Nap térgörbítő hatásával, a hasa iránya viszont merőleges arra.
Khmm
nem egészen arra vetületére gondoltam a problémának, hogy 8 fénypercre van a Nap (bár ez is igen érdekes), meg hogy mennyire látjuk a lézersugarat.
Ez csak egy gondolatkísérlet. Vagyis akkor úgy kérdezem, hogy ki van feszítve egy adott pillanatban éppen nyíl egyenes vastag kábel és ebben a pillanatban a székben ülve készítünk egy fotót erről. Mit látunk? Fentről, de amúgy velünk gyakorlatilag teljesen szemből indul jobbra, aztán - annak ellenére, hogy tök egyenes! - valahogy úgy kéne látnunk, hogy "bekanyarodik" a kerítés mögé, hiszen annak a túloldalát süti a Nap.
A Napot azért látom magammal szemben és nem a kerítés fölött, mert ahogy balra egyre odébb megyek vagy ülök úgy látszik az égen a Nap, mintha "jönne" velem. (mint pl amikor autóval repesztesz és a Nap oldalról süt és "utazik" veled). Minél távolabb vagyok a kerítéstől annál látványosabb a probléma, hiszen ez nem változtat azon, hogy a napsugár (és a képzeletbeli lézer) a túloldalon kell érje a kerítést, pedig látszólag a kerítésnek meg ezen az oldaláról indul és azt is bizonyosan tudjuk, hogy egyenes, ezért felvetődik a kérdés, hogy hogyan jelenik meg ez az ellentmondás vizuálisan.
A kép alapján sem világos, hogy mit akartam kinyögni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!