A gracitáció gyorsabb a fénynél?
Lehet hülye kérdés, de a fekete lyukak gravitációja olyan nagy hogy még a fény sem tudja elhagyni azt!
Hallodtam olyant hogy ha valami gyorsabb a fénynél az végtelen tömegü kéne legyen. Akkor a fekete lyukak is végtelen tömegüek?
"számodra az csupán a fény játéka, érzéki csalódás"
Itt KETTŐ hatásról van szó, leírtam pontosan. Ebből csak az egyik érzékcsalódás. Olvasd el még egyszer.
Az a helyzet, hogy az eseményhorizonton egyáltalán nem megy fénysebesség közelében a tárgy. Tehát nem lassul le nagyon az ideje sem. Főleg nem áll meg.
Amúgy, amiről beszélünk, az egy ideális eset, mivel normás esetben a tárgyak nem függőlegesen lefelé esnek, hanem először elkezdenek nagyon nagy sebességgel keringeni a lyuk körül, közben szétesnek elemi alkotókra, majd közel fénysebességgel esnek bele (de ez még mindig nem függőleges sebesség).
"Az a helyzet, hogy az eseményhorizonton egyáltalán nem megy fénysebesség közelében a tárgy. Tehát nem lassul le nagyon az ideje sem. "
Csak én azt nem értem, miért hozod ide folyton a fénysebességet. Senki sem mondta, hogy az eseményhorizonton fénysebességgel menne bármi, és hogy emiatt lassulna le végtelenül az ideje. Az időlassulás a gravitáció miatt lép fel itt.
Akármekkora is az időlassulás, akkor sem azok a jelenségek jönnek létre, amit itt a 11-es leírt.
Nincsen jövőbelátás, nincsen végtelen ideig az eseményhorizonton lebegő tárgy.
A tárgy gyorsan átszalad az eseményhorizonton, majd még gyorsabban becsapódik a középpontban.
A KÉPE marad ott az eseményhorizonton, és nagyon lassan jön kifelé.
"A feketelyuk lényegében egy szinte elképzelhetetlen tömegű, és ebből adódóan gravitációjú bolygó"
Ez így nem igaz.
A fekete lyuk tömege véges. A gravitációja pont akkora, mintha egy normál csillag lenne.
Persze egy galaxis középpontjában levő fekete lyuk iszonyú tömegű, a gravitációja pedig hatalmas - de VÉGES.
Nincsen végtelen tömeg, így végtelen gravitáció sem.
Mivel azonban a fizikai mérete kicsi, ezért van körülötte egy eseményhorizont, ahol a tér éppen fénysebességgel zuhan bele. Ha ugyanekkora tömegű csillag lenne, akkor ez a horizont a belsejében lenne, tehát nem működne (mivel egy test belsejében csökken a gravitáció).
"Ha valami merőlegesen érkezik rá, az merőlegesen zuhan bele"
Na igen, csak ez roppant ritka.
Képzeld el, hogy pl. innen a Földről akarsz valamit merőlegesen beledobni a Napba. A Föld ugye kering a Nap körül - nagyon-nagyon pontosan kell célozni, hogy ne álljon körülötte ellipszispályára, aminek ráadásul a nagytengelye a földpálya sugara.
Aztán, ha már ott van, akkor csak sokára fog lelassulni annyira, hogy belezuhanjon - addig kering körülötte.
Pontosan ez van a fekete lyuk körül is.
#19/27
Amit irtál kissé érdekesnek találmo."Pont arról van szó, hogy ezek nem csak elméletek, hanem számtalanszor igazolt tények" A kommentek alapján nagyon ugy tünik hogy ez nem igaz, vagy csak egyik fél rosszul gondolja a dolgokat!
Mivel nem dolgozok a NASA-nak vagy valami titkos cégnek ami ilyesmivel foglalkozik, ezért nem tudhatjuk biztossan. Sok-sok dologba biztosak lehetünk amit mi is kiprobálhatunk otthon! Viszont itt más a helyzet. ezt nem probálhatjuk ki csak ugy. ezt csak a fizika és matematika segitségével számolhatjuk ki. De mivel ezek csak képletek és számolások, addig nem tudjuk pontossan mi is történik ott amig ki nem probáljuk.
Ugy mind a féreglyukaknál. Olvastam hogy mi az, de ez a térmeghajlitás számomra felfoghatatlan dolog.
#20/27
Ugye csak viccelsz az első mondatodal? :D
A hatalom alatt a "Tudás hatamlára" gondoltam.
"Nem fog semmi keringeni körülötte."
Tévedsz, és ezt már be is bizonyították.
Kb. 20 másodpercig kering az anyag a befogási korongban, és ezalatt nagyjából 100000 fordulatot tesz meg.
Fölhívnám a figyelmed, hogy a Nap körül 100000 keringés minimum évekig tart! A bezuhanó égitestek nem mindig szoktak ilyen sokáig keringeni!
A fekete lyuk gravitációja PONTOSAN OLYAN, mint bármelyik másik égitesté. Kicsit gyorsabbak a folyamatok, mert nagyobb a gravitáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!