A gracitáció gyorsabb a fénynél?
Lehet hülye kérdés, de a fekete lyukak gravitációja olyan nagy hogy még a fény sem tudja elhagyni azt!
Hallodtam olyant hogy ha valami gyorsabb a fénynél az végtelen tömegü kéne legyen. Akkor a fekete lyukak is végtelen tömegüek?
Amint eléggé megközelíti az eseményhorizontot, az ideje végtelenül lelassul a külső megfigyelőhöz képest, tehát kívülről sose látnánk beesni az eseményhorizont mögé, számunkra úgy nézne ki, mintha "befagyna" az eseményhorizontba. Persze nem néz ki sehogy, mert az onnan érkező fény frekvenciája már nullára csökken.
Ezzel párhuzamosan az ő számára meg az egész univerzum ideje végtelenre gyorsulna, azaz ő azt látná, hogy a külső univerzum hirtelen végtelenül megöregszik. Ezzel egy időben az univerzum összes jövőbeli sugárzása is hirtelen rázuhanna egy pillanat alatt, tehát szétégetné a végtelen erősségű gamma sugárzás.
Amikor átlépi az eseményhorizontot, akkor a függőleges térdimenzió számára idődimenzióvá alakul, vagyis a "lefelé"-ből "jövő", a "felfelé"-ből "múlt" lesz a számára. Ezért akármit csinál, már nem tud más felé menni, csak lefelé, a jövő felé. Az előtte beesett tárgyak fényét is "lehagyja", vagy más szóval azoknak csak a múlt felől, felfelől érkező fényét látja, vagyis ami előtte esett be, azt is maga mögött látja.
A szingularitáshoz közeledve az árapályerők hatására elvékonyodna és megnyúlna a középpont irányába, azaz spagettizálódna, amitől atomjaira esne, ha korábban a gamma sugárzás az eseményhorizonton már nem bontotta volna részecskékre.
11-es válaszoló!
Ezek az időutazások csak elméletek, semmi alapja nincs (logikátlan). Viszont az óriási tömegü nagy gravitációju sötét fekete lyukak léteznek. Ez miért lenne több egy egyszerü égitestnél? Nem azt akarom mondani hogy hülyeség amit írsz, de semmi logikája nincs, ahogy az időutazásnak, féreglyukaknak, és hasonló dolgoknak!
Ha ezeknek elméletek akár egyike is valós én ilyen "csoda" félének fognám fel. Mert ugye minden amit nem tudunk elmagyarázni, nem értünk azt csodának nevezzük!
Kérlek mond el hogy erre hogy "jöttek" rá az emberek?
Ha valami nagyon gyors, akkor annak felgyorsul az ideje, de miért kéne akkor a végtelenségik utaznia az időbe?
Addig gyorsul csak az idő amig utazik, és ha becsapodik a fekete lyukba akkor már nem utazik tovább az időbe!
Ha a gyors sebességel felgyorsul az idő, mivel lehet lelassítani? :D
(Nem vagyok semmilyen elmélet ellen, csak nem értem őket, és megszeretném érteni)
11-es butaságokat írt. Az, hogy az eseményhorizont közeléből kijövő FÉNY ideje lelassul - nem jelenti azt, hogy a beeső TÁRGY ideje is ugyanúgy lelassulna.
Volt már a kérdés, ahol elég jól leírták a dolgokat. Nézd vissza.
Semmiféle időutazásról nem írtam. Az a probléma, hogy nem tudjátok értelmezni a leírt szöveget.
Azt írtam csupán, hogy az eseményhorizonthoz közelebb az idő lassabban múlik, mint attól távolabb. Távolabbról nézve tehát a közelebb lévő óra járása egyre lassabb lesz, bíg az eseményhorizontom megáll. Ugyanez fordítva: A befelé zuhanó megfigyelőhöz képest a kinti dolgok (tehát az egész univerzum) ideje egyre gyorsabban múlik, amint pedig az eseményhorizontra ér, a külső világ idejét végtelenül felgyorsulni látja.
Mi az, hogy "hogyan jöttek rá erre az emberek"? Úgy, hogy gondolkodtak és mértek. Erről szól az általános relativitás. Nincs itt semmi "csoda". Ez alapján működik a GPS. Stb.
Ahelyett, hogy azt mondod, mindez "hülyeség", inkább azt mondd, hogy nem érted.
Ezt is mondtam, hogy nem értem, pontosabban:" csak nem értem őket, és megszeretném érteni".. :)
Félre írtam, nem időutazás, hanem időfelgyorsulás. Nem értem, és sok minden nem is érthetek 16 éves fejemmel. Viszont nagyon érdekel a téma, és nyugtalanít hogy ezek mind csak elméletek, és sok mindenre nincs válasz, csak találgatások!
Nem tudom hogy vagytok ti evvel, de nekem elég sz@r igy az élet hogy sok mindent nem tudunk erről az egészről, csak találgatunk.
Érdekes mikor elmegyek egy nagyobb városba, sok ember éli ugy az életét hogy dolgozik, és nem kérdez. Viszon kérdés nélkül nincs válasz, válasz nélkül nincs tudás, tudás nélkül nincs hatalom (hatalmat ne értsétek félre!:) )
"az eseményhorizonthoz közelebb az idő lassabban múlik, mint attól távolabb."
NEM IGAZ!
Ezt szokták állandóan eltéveszteni: a SAJÁT időd SOHA NEM VÁLTOZIK! Az eseményhorizonton éppen olyan sebességgel múlik, mint bárhol máshol.
A MÁSIK IDEJE VÁLTOZIK!
"Távolabbról nézve tehát a közelebb lévő óra járása egyre lassabb lesz, bíg az eseményhorizontom megáll."
Valóban, így látod. DE EZ CSAK LÁTSZAT!
Itt két dolog van: ha valaki nagy sebességgel megy, akkor az ideje tényleg lelassul a tiédhez képest.
De ez csak fénysebesség közelében jelentős, míg a bezuhanó részecskék NEM fénysebességgel mennek az eseményhorizonton!
VISZONT az a fény, amelyik megpróbál kiszökni onnan - az tényleg egyre nehezebben jön ki.
Tehát ÚGY LÁTOD, mintha a zuhanó tárgy egyre lassabb lenne.
DE EZ CSAK A FÉNY JÁTÉKA!
A valóságban már réges-régen bezuhant!
"Ugyanez fordítva: A befelé zuhanó megfigyelőhöz képest a kinti dolgok (tehát az egész univerzum) ideje egyre gyorsabban múlik, amint pedig az eseményhorizontra ér, a külső világ idejét végtelenül felgyorsulni látja"
EZ NEM IGAZ!
A bezuhanó megfigyelő számára a kinti világ ideje egyre LASSÚBB (ez a relativitás!) - az eseményhorizonton azonban még nem nagyon jelentős a hatás, mivel még nem megy fénysebesség közelében - viszont a hatalmas gravitáció miatt egyre torzabb az ég képe: minden csillag látszólag a fölötted levő pont felé rohan.
Semmiféle jövőbelátás nincsen itt.
Nézd, úgy kár vitázni, hogy "EZ NEM IGAZ". Most én mit mondjak erre, hogy amit te írsz, az a "NEM IGAZ"?
Egyébként nem beszéltem saját időről. Arról beszéltem végig, hogy az egyik idő a másikhoz képest hogyan múlik.
Amit leírsz, abból nekem úgy tűnik, hogy te a gravitációs idődilatációt egyszerűen nem fogadod el, számodra az csupán a fény játéka, érzéki csalódás.
Jó, de erre is mit mondjak? Te így hiszed, a fizika meg mást állít. Egyébként volt erre egy konkrét kísérlet is, repülőgépre feltett órákkal. Meg ott van az unalomig idézett GPS rendszer,ahol szinten nem csak illúzió a gravitációs időeltolódás. Nem a fény játéka, hanem valóság, amit az összes GPS eszköz igazol.
"és nyugtalanít hogy ezek mind csak elméletek, és sok mindenre nincs válasz, csak találgatások!"
Pont arról van szó, hogy ezek nem csak elméletek, hanem számtalanszor igazolt tények, és még csak találgatásokról sincs szó, az elmélet hajszál pontosan és világosan megmond mindent egészen az eseményhorizontig. Onnantól már tényleg nem nagyon van elmélet se, de amit addig tudunk, az teljesen biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!