Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy jött ki nekem 11,23...

Hogy jött ki nekem 11,23 vegyérték?

Figyelt kérdés

vegyérték=vegyérték elektronok

ezek ami az elektron hély külső részén vannak

ezek max számuk:2szor a hély sorszáma

ezért jött ki nekem ennyi+ csak nyolc lehet vgyérték

2010. jan. 27. 19:55
 1/5 anonim ***** válasza:
bakk ha véletlen leírnád hogyan jött ki, akkor talán tudnánk segíteni, hogy mit/hol rontottál el. nemde?
2010. jan. 27. 20:43
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha leírnád azt, hogy hogyan számolnál még tudnánk is segíteni. Sőt, akkor még többet, ha a héj szót helyesen írnád!
2010. jan. 27. 21:04
 3/5 Silber ***** válasza:

Az adott elem vegyértéke nem minden esetben egyezik meg az annak vegyértékhéján található elektronok számával. Van egy olyan formula, amely általában igaz azon anyagokra, amelyeket általános/középiskolában tanultok.

Fogd a nemfémes elemeket, nézd meg a főcsoportszámukat. EZ mutatja meg, hogy hány elektron van a legkülső héjukon. I-IV-ig megkapod a vegyértéküket (Na első főcsoport, 1 a vegyértéke. Mg második főcsoport, kettő a vegyértéke. Al harmadik főcsoport, három a vegyértéke. C negyedik főcsoport, négy a vegyértéke). Viszont ezen túlmenően a V-VIII. főcsoportban a főcsoportszámot vond ki 8-ból (N ötödik főcsoport, 8-5=3. O hatodik főcsoport, 8-6=2. F hetedik főcsoport, 8-7=1. Ne nyolcadik főcsoport, 8-8=0.)

Mint mondtam, ez csak az általános iskolai tananyagra, és középszintű érettségi anyagában található anyagokra igaz.

Persze azt is tudd, hogy a IV. főcsoport után az elemek már negatív a vegyértéke (Na egyszeresen pozitív, Oxigén kétszeresen negatív). A mellékcsoportban az elemek vegyértéke általában 1 vagy 2, ha használjátok, akkor a tanárnak meg kell adni nektek, melyikkel kell dolgozni.

(Pl. Fe(II), Fe(III)).

2010. jan. 27. 23:02
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszike nagyon jól jött mert már nagyon nemtudtam!!

A nyeltanom meg...!

2010. jan. 28. 12:11
 5/5 A kérdező kommentje:
Nem tom, hogy ezekután érdekel e valakit ,de úgy csináltam, hogy betöltöttem a hélyakat egymás után és ha nemvolt elég az e- akkor az volt a külső héj amit nem bírt betölteni és ami azon volt annyi vegyértékelektron jött ki.
2010. jan. 28. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!